Taysin ratikkapysäkillä testataan älykästä liikenneturvallisuutta Tampereella

Taysin ratikkapysäkillä testataan älykästä liikenneturvallisuutta Tampereella

Tampereen Raitiotie Oy:llä on käynnissä Lyyli Living Lab -hanke, jossa Tampereen Ratikan järjestelmään on luotu ainutlaatuinen älykkään kaupunkiliikkumisen testausympäristö. Se tarjoaa yrityksille ja muille toimijoille mahdollisuuden kaupunkiliikkumisen tuotteiden ja palveluratkaisujen kehittämiseen.

InnoTrafik Oy on kehittänyt hankkeessa Cyclope Tram –liikenneturvallisuusjärjestelmän parantamaan jalankulkijoiden turvallisuutta ja raitiovaunuliikenteen sujuvuutta kevyen liikenteen ja radan risteyskohdissa. Järjestelmää testataan Taysin pääsisäänkäynnin luona olevalla ratikkapysäkillä 24.-29.11.

Taysin ratikkapysäkille on asennettu osana Lyyli Living Lab -hanketta InnoTrafik Oy:n Cyclope Tram –liikenneturvallisuusjärjestelmän laitteisto. Raitiovaunun lähestyessä kevyenliikenteen ylityspaikkaa raitiovanun kuvalla varustettu liikennemerkki valaistuu ja alkaa vilkkua. Samanaikaisesti laitteen äänikapseli alkaa varoittamaan lähestyvästä raitiovaunusta usealla eri kielellä.

Viikon kestävän pilotin aikana testataan laitteiston toimivuutta avointa dataa hyödyntäen pilvipalvelun avulla. Laitteisto toimii kokeilun ajan nykyisten varoitusvalojen rinnalla lisäämässä jalankulkijoiden ja raitiovaunuliikenteen sujuvuutta kevyen liikenteen ja radan risteyskohdissa.

Laitteisto toimii aurinkopaneelilla ja on valmistettu Suomessa. Esteettömyys ja kevyenliikenteen kulkijoiden turvallisuus on ollut järjestelmän suunnittelun keskiössä.

- Laitteisto asennetaan siten, että varoitusvalo näkyy pyörätuolista ja äänimajakan signaali herättää kännykän käyttäjän nostamaan katseen puhelimesta. Järjestelmään on integroitavissa näkövammaisille suunniteltu sovellus lisäämään esteettömyyttä. Kyseessä on kaupallinen pilotointi, InnoTrafik Oy:n tuotevastaava Jouni Hänninen sanoo.

Lyyli Living Lab -hankkeen isäntäorganisaationa toimii Tampereen Raitiotie Oy. Hankeympäristön tekniikasta ja digitaalisista välineistä vastaa VTT. Hanke toteutetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin, Business Tampereen, Skodan ja Tampereen yliopiston kanssa.

- Lyyli Living Lab -hankkeessamme on tällä hetkellä mukana noin 20 kumppaniyritystä. On hienoa, että hankkeen tuloksena syntyy tällaisia innovaatioita, joiden avulla liikenneympäristöstä saadaan entistä turvallisempi, Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö ja Lyyli Living Lab -hankkeesta vastaava Ali Huttunen toteaa.

VR hakee logistiikkapalvelujen kasvua vihreästä siirtymästä

VR hakee logistiikkapalvelujen kasvua vihreästä siirtymästä

HSL aikoo parantaa junaliikennettä ja tavoittelee Järvenpäätä jäsenekseen

HSL aikoo parantaa junaliikennettä ja tavoittelee Järvenpäätä jäsenekseen