VR tuomittiin työehtosopimuksen vastaisesta toiminnasta

VR tuomittiin työehtosopimuksen vastaisesta toiminnasta

Rautatiealan Unioni RAU ry on voittanut työtuomioistuimessa kiistan veturinkuljettajien tuntipalkan täydennysosan maksamisesta lisätyön osana. RAUn mukaan untipalkan täydennysosan maksaminen tulee aloittaa seuraavasta palkanmaksusta. VR-Yhtymän tulisi maksaa takautuvasti saamatta jääneet palkat.

Työtuomioistuin vahvisti, että VR-Yhtymä Oyj on menetellyt työehtosopimuksen vastaisesti jättäessään 26.4.2021 lukien tuntipalkan täydennysosan huomioon ottamatta lisätyökorvauksia laskiessaan ja maksaessaan. Se vahvisti samalla veturimiestehtäviä rautatieliikenteessä koskevan työehtosopimuksen oikeaksi tulkinnaksi, että lisätyötunneilta maksettavassa tuntipalkassa otetaan huomioon yksinkertaisen tuntipalkan lisäksi tuntipalkan laskentaperusteen täydennysosa.

Oikeus tuomitsi VR:n maksamaan RAUlle hyvityssakkoa 2.000 euroa työehtosopimuksen rikkomisesta ja työantajien PALTA ry:n maksamaan RAU ry:lle hyvityssakkoa 3.000 euroa valvontavelvollisuuden laiminlyömisestä.

Oikeus velvoitti PALTA ry:n ja VR:n yhteisvastuullisesti korvaamaan RAUn oikeudenkäyntikulut 10.006,80 euroa. 

RAUn puheenjohtaja Markku Lehtinen toteaa, että ratkaisu oli ainoa oikea ja näin vahvistettiin vuosia jatkunut maksukäytäntö oikeaksi.

- Nyt saatiin päätökseen kaksi vuotta kestänyt erimielisyysprosessi, jonka juuret johtavat HSL-liikenteen kilpailuun.

- Iso kiitos kaikille asiaa työpaikkatasolla hoitaneille ja liiton lakimies Maria Säterille oikeusprosessin läpiviemisestä. Tässä on hyvä osoitus ammattiliittoon kuulumisen tärkeydestä aikoina, jolloin työnantaja käyttää tulkintaetuoikeutta erilaisissa asioissa.

VR-Yhtymän tulee aloittaa tuntipalkan täydennysosan maksaminen seuraavasta palkanmaksusta alkaen. VR-Yhtymän kanssa on sovittu, että yritys maksaa takautuvasti saamatta jääneet palkat. Kyse on yhteensä noin 30 000 eurosta vuositasolla. Tarvittaessa puuttuvat palkat voi hakea kanteella käräjäoikeudesta.

Raideammattilaisten puheenjohtaja: Raideliikenteen merkitys tulee kasvamaan osana vihreää siirtymää

Raideammattilaisten puheenjohtaja: Raideliikenteen merkitys tulee kasvamaan osana vihreää siirtymää

LVM: Suomen ratahankkeille EU-rahaa yli 45 miljoonaa euroa

LVM: Suomen ratahankkeille EU-rahaa yli 45 miljoonaa euroa