RAU voitti työnantajan hovioikeudessa - Veturinkuljettajille mittavat korvaukset

RAU voitti työnantajan hovioikeudessa - Veturinkuljettajille mittavat korvaukset

Rautatiealan Unionin RAU on voittanut hovioikeudessa lähiliikenteen veturinkuljettajien ruokatauon palkattomuusoikeudenkäynnissä. Neuvottelut muutoksen toteuttamistavasta aloitetaan välittömästi lähiliikenneyksikössä.

Hovioikeuden antaman tuomion mukaan vuosikymmeniä jatkunut ruokataukokäytänne oli muodostunut vakiintuneen ja pitkäaikaisen käytänteen kautta veturinkuljettajien työsuhteiden ehdoksi.

- Hovioikeuden ratkaisu on mielestäni ainoa oikea ja osoittaa oikeusjärjestelmän toimivuuden. Tällä ratkaisulla on merkittävä vaikutus veturinkuljettajan työssäjaksamiseen nyt ja tulevaisuudessa, RAUn puheenjohtaja Markku Lehtinen sanoo.

Hovioikeus velvoittaa VR-Yhtymän maksamaan kullekin kantajalle

  • 2636,12 euroa perusteettoman edun palautusta

  • 3761,93 euroa eli 221,29 euroa/kuukausi perusteettoman edun palautusta kultakin täydeltä kuukaudelta aikavälillä 1.4.2022-13.9.2023 (17 x 221,29 = 3761,93 euroa)

  • 1000 euroa VR-Yhtymä yhteistoimintalain mukaista hyvitystä.

Yhteensä 7398,90 euroa per kuljettaja.

Kantajina asiassa oli noin 250 lähiliikenteen veturinkuljettajaa. Maksu täytyy suorittaa kullekin kantajalle viimeistään 13.10.2023.

VR-Yhtymä tuomittiin korvaamaan Rautatiealan Unionin oikeudenkäyntikulut sekä käräjäoikeudesta että hovioikeudesta. Yhteensä kulut ovat 88 713 euroa.

VR-Yhtymän tulee välittömästi aloittaa muutokset lähiliikenteen ruokataukoa koskevassa käytännössä. Lähiliikenneyksikön luottamusmiehet aloittavat neuvottelut muutoksen toteuttamisesta välittömästi.

- Tämä prosessi alkaen yhteistoimintaneuvotteluista aina hovioikeuden päätökseen on ollut erittäin pitkä, mutta osoittaa meille tärkeyden kuulua ammattiliittoon, jotta voimme yhdessä valvoa etujamme. Kiitos kaikille prosessiin osallistuneille ja kaikille liiton jäsenille! Yhteistyössä on voimaa.

Päätökseen on mahdollista hakea muutosta 13.11.2023 saakka.

Päätoimittaja kysyy: Onko järkeä vai ei – Neste lihoiksi ja rahat Turun tunnin junaan?

Päätoimittaja kysyy: Onko järkeä vai ei – Neste lihoiksi ja rahat Turun tunnin junaan?

 Kaupunkiliikenne: Pikaraitiovaunu nousi kiskoilta harjoituksessa

Kaupunkiliikenne: Pikaraitiovaunu nousi kiskoilta harjoituksessa