RAU: VR:lle sakot työtuomioistuimessa

RAU: VR:lle sakot työtuomioistuimessa

Työtuomioistuin on määrännyt VR-Yhtymälle maksettavaksi 3000 euron sakon ja yli 5000 euron oikeudenkäyntikulut veturinkuljettajien työehtosopimuksessa määriteltyjen lepoaikojen rikkomisesta.

Rautatiealan Unionin RAUn mukaan kyse ei ole yksittäisestä lipsahduksesta, vaan jatkumosta: yhtiön työvuorokäytännöt vaarantavat kuljettajien jaksamisen eikä yhtiö ole puuttunut ongelmiin, vaikka sitä on toistuvasti vaadittu. RAU vaatii VR-Yhtymältä selkeämpiä ja ankarampia työnjohdollisia toimia, jotta todellinen muutos yhtiössä tapahtuisi.

– Nämä kaksi työvuoroa, joista tuomio annettiin, ovat vain jäävuoren huippu. Olemme yrittäneet neuvotella VR-Yhtymän kanssa asiasta paikallisesti, pääluottamusmiestasolla sekä lopulta liittotasolla Palta ry:n kanssa, mutta muutosta ei ole tapahtunut, RAUn puheenjohtaja Markku Lehtinen toteaa.  

Rikkomukset koskivat palautumisaikoja 

Kyseessä olevat rikkomukset liittyivät veturinkuljettajien kokonaiselpymisaikoihin, ajoaikaelpymisaikoihin ja yhdenjaksoisiin ajoaikoihin kahdessa vuoden 2023 työvuorossa. Näiden työehtosopimuksen määräysten tarkoituksena on osaltaan varmistaa työntekijöiden riittävä palautuminen raskaasta, epäsäännöllisestä vuorotyöstä. 

VR-Yhtymä on myöntänyt rikkoneensa työehtosopimusta näissä tapauksissa. Yhtiö on perustellut rikkomuksia työvuorosuunnittelujärjestelmän virheillä. RAU katsoo, että virheitä ei korjattu, vaikka niistä huomautettiin ja neuvoteltiin useaan otteeseen. 

Rangaistukset eivät vastaa teon vakavuutta”

RAUn mukaan VR-Yhtymä on myöntänyt rikkomuksia muissa käynnissä olevissa erimielisyystilanteissa, mutta toiminta jatkuu ennallaan. 

– Koska VR-Yhtymä jatkaa samalla linjalla, voi vain todeta, ettei yhtiön tavoitteena ole kuljettajien hyvinvointi. Sillä olisi kaikki mahdollisuudet toimia toisin. 

RAU vaatii tiukempia seuraamuksia, jotta VR ryhtyisi todellisiin muutoksiin.  

– Jos veturinkuljettaja rikkoisi tietoisesti sääntöjä, hänet irtisanottaisiin. Nyt suuri yritys selviää pienillä hyvityssakoilla. Työntekijäpuolelle voidaan asettaa jopa 150 000 euron hyvityssakot työnantajan toimintaa vastaan suunnatusta työtaistelusta, mutta työnantaja joutuu maksamaan korkeintaan 37 400 euroa tietoisesta sopimusrikkomuksesta. Työehtosopimuslaki on maan hallituksen muutosten jälkeen täysin epäreilu. Rangaistuksen tulisi olla tuntuvampi tulkintaetuoikeuttaan käyttävälle työnantajalle, jotta se vaikuttaisi, RAUn lakimies Maria Säteri arvioi. 

VR voitti merkittävän raideliikennöintisopimuksen Etelä-Ruotsissa

VR voitti merkittävän raideliikennöintisopimuksen Etelä-Ruotsissa

Kaupunkiliikenne: Itäkeskuksen metroasema kunnostetaan

Kaupunkiliikenne: Itäkeskuksen metroasema kunnostetaan