Kaupunkiliikenne: Ruskeasuon varikolle myönnetty ympäristösertifikaatti

Kaupunkiliikenne: Ruskeasuon varikolle myönnetty ympäristösertifikaatti

Ruskeasuon raitiovaunu- ja bussivarikolle on myönnetty Excellent-tason BREEAM-ympäristösertifikaatti. Sertifikaatti perustuu riippumattoman kolmannen osapuolen tekemään arviointiin rakennuksen ympäristöominaisuuksista ja on kansainvälisesti vertailukelpoinen. Ruskeasuon varikko sai erityisen hyvän arvosanan tontin ja sen luontoarvojen kehittämisen ansiosta.

Ruskeasuon varikon kansainvälinen BREEAM-ympäristösertifioinnin myöntävänä tahona toimi brittiläinen BRE (British Research Establisment). Ruskeasuon varikko saavutti toiseksi korkeimman Excellent-luokitustason erinomaisilla pisteillä. Excellent-luokitustaso vastaa BREEAMin määritelmän mukaan parhaiden rakennuttamiskäytäntöjen mukaista tasoa, jonka saavuttaa vain 10 % rakennushankkeista.

Sertifiointihankkeen ohjauksesta vastasi Susteralta BREEAM AP Marika Riikonen ja BREEAM Assessorina toimi Timo Rintala.

BREEAM International New Construction 2016 on kansainvälinen rakennusten suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon kestävää kehitystä arvioiva vapaaehtoinen ympäristösertifiointi. Sertifiointi antaa konkreettisia vaatimuksia ja toimenpiteitä muun muassa rakennuksen energia- ja materiaalitehokkuudelle, vedenkäytölle, sisäolosuhteille sekä kestävän kehityksen mukaiselle ylläpidolle. Se auttaa arvioimaan, mittaamaan ja parantamaan rakennuksen teknisiä ominaisuuksia, suunnitteluratkaisuja ja työmaatoimintoja huomioimalla niiden ympäristövaikutukset.

- Kaupunkiliikenteen strateginen tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2030, ja rakentamisen vähähiilisyys on keskeisin toimenpiteemme tavoitteen saavuttamiseksi. Korkean luokitustason BREEAM-sertifikaatti on osoitus siitä, että varikkohankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa onnistuttiin huomioimaan hankkeelle asettamamme tavoitteet, Kaupunkiliikenne Oy:n vastuullisuuspäällikkö Maija Sarpo toteaa.

Ruskeasuon varikon suunnittelussa ja rakentamisessa on huomioitu ympäristövastuullisuus koko prosessin ajan. Ruskeasuon varikolle tehtiin alkuvaiheen hiilijalanjälkilaskenta, joka päivitettiin hankkeen lopussa. Näin pystyttiin todentamaan tehtyjen vähähiilisyyttä edistävien valintojen vaikutus rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälkeen. Rakentamisessa käytettiin esimerkiksi vähähiilistä betonia, jolla on vähennetty rakentamisesta aiheutuvia päästöjä merkittävästi, ja suosittiin tuotteita, joilla on EPD eli ympäristöseloste.

Varikkoa lisäksi lämmitetään uusiutuvalla maalämmöllä. Käytössä on energiankierrätys, jossa maalämpöjärjestelmän jäähdytysverkostojen hukkalämpö hyödynnetään rakennuksen lämmityksessä.

Varikon ulkoalueiden suunnittelussa on panostettu tontin ekologisten arvojen parantamiseen istuttamalla kestäviä suomalaisia kasveja ja puita. Kasvien valinnassa painotettiin lajikkeita, jotka tukevat paikallisten pölyttäjien elinympäristöä. Lisäksi tontille toteutettiin lepakonpönttöjä ja hyönteishotelleja.

- Ruskeasuon varikon ympäristötoimet sekä kestävän kehityksen mukaiset ratkaisut on otettu huomioon rakennusvaiheen lisäksi myös varikkokiinteistön operoinnissa ja käytössä. Varikkokiinteistön lämmitys- ja jäähdytysenergia tuotetaan tontille tehdyillä energiakaivoilla. Lisäksi  energiankierrätyksen avulla pystymme hyödyntämään hukkalämpöä rakennuksen lämmityksessä, Kaupunkiliikenne Oy:n omaisuudenhallinnan yksikön johtaja Antti Nousiainen sanoo.

Ruskeasuon varikon rakennuttajana toimi Kaupunkiliikenne Oy:n tytäryhtiö Ruskeasuon Varikkokiinteistö Oy. Varikko valmistui keväällä 2024, jolloin se luovutettiin Kaupunkiliikenne Oy:lle, joka vastaa varikon operatiivisesta toiminnasta. Varikolta käsin liikennöidään sekä huolletaan raitiovaunuja.

VR: VR:n ja Kummien yhteistyö jatkuu

VR: VR:n ja Kummien yhteistyö jatkuu