Väylä: Naantalin rautatieliikennepaikka aiotaan kunnostaa henkilöliikenteelle

Väylä: Naantalin rautatieliikennepaikka aiotaan kunnostaa henkilöliikenteelle

Naantalin rautatieliikennepaikasta tehdään ratasuunnitelma. Tavoitteena on muun muassa henkilöjunaliikenteen mahdollistaminen ja tavaraliikenteen turvaaminen Naantaliin.

Väyläviraston mukaan Naantalin liikennepaikkaa käytetään tällä hetkellä ainoastaan tavaraliikenteen kuljetuksiin. Huonokuntoinen ratapiha ei enää tekniikaltaan täytä nykypäivän vaatimuksia.

Liikennepaikan parantamiseksi laaditaan ratasuunnitelma. Ratasuunnitelman tavoitteena mahdollistaa tulevaisuudessa henkilöjunaliikenne Naantaliin. Ratasuunnitelman tekijäksi on valittu AFRY Finland Oy. Tilaajina ovat Väylävirasto ja Naantalin kaupunki.

Ratasuunnitelman tekeminen aloitetaan syksyllä 2023. Suunnitelman on tarkoitus valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä.

Ratasuunnitelman tavoitteena on mahdollistaa henkilöjunaliikenne Naantaliin, parantaa liityntäpysäköintiä ja kulkuyhteyksiä.

- On tärkeää, että Naantalin rautatieyhteyksiä parannetaan, jotta liikennepaikalle voidaan tulevaisuudessa liikennöidä henkilöjunilla, yhdyskuntatekniikan päällikkö Mika Hirvi Naantalin kaupungilta kertoo.

Henkilöjunaliikenteen lisäksi liikennepaikan kehittämisellä parannetaan teollisuuden kilpailukykyä ja rautatiekuljetusten kustannustehokkuutta.

- Radan sähköistäminen vähentää kuljetuksen aiheuttamia päästöjä. Henkilöjunaliikenteen aloittaminen Naantalin puolestaan kehittää Rantaradan kaukojunaliikennettä ja vähentää yksityisautoilua, Väyläviraston projektipäällikkö Erkki Mäkelä arvioi.

Naantalin ratapihan kolme raidetta ja raiteiden pystygeometria ovat huonossa kunnossa. Ratasuunnitelmassa suunnitellaan liikennepaikan kokonaisvaltainen uudistus aina turvalaitteista radan päällysrakenteisiin asti. Suunnitelman laatimisen yhteydessä tehdään tarvittavia maastomittauksia ja pohjatutkimuksia.

Naantalin liikennepaikan kehittämisen kustannusarvio on 9,7 miljoonaa euroa.

Tutkimus: Tampereen Ratikan suosio on erittäin korkealla

Tutkimus: Tampereen Ratikan suosio on erittäin korkealla

 VR uudistaa palvelutarjontaa päärautatieasemalla Helsingissä

VR uudistaa palvelutarjontaa päärautatieasemalla Helsingissä