Vihreät haluaa miljardiluokan investointeja nopeampiin ja parempiin raideyhteyksiin

Vihreät haluaa miljardiluokan investointeja nopeampiin ja parempiin raideyhteyksiin

Vihreät ehdottaa raideliikenteeseen kunnianhimoisia investointeja, joilla matka-ajat lyhenisivät ja palvelu paranisi.

- Elämme ratkaisevia hetkiä ilmastonmuutoksen torjunnassa. On tehtävä tarvittavat investoinnit, joilla kuljetaan kohti hiilineutraalia Suomea. Junilla ja ratikoilla tehtyjen matkojen osuutta pitää kasvattaa määrätietoisesti osana liikennejärjestelmän kehittämistä vähäpäästöisemmäksi. Siksi tarvitaan investointeja, joilla raideyhteyksistä tehdään parempia ja nopeampia, Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto toteaa.

- Vihreiden esittämä Suomi Raiteille -paketti on kunnianhimoinen investointikokonaisuus, jolla parannetaan toisaalta suurten kaupunkien ja maakuntakeskusten välisten yhteyksien toimivuutta ja nopeutta ja toisaalta siirretään suurten kaupunkiseutujen lähiliikennettä vahvasti raitioteiden varaan.

Isot parannukset rataverkon runkoyhteyksiin lyhentäisivät matka-aikoja.

- Helsingistä Turkuun tai Tampereelle pääsisi reilussa tunnissa, Kuopioon tai Joensuuhun reilussa kolmessa ja Ouluun alle neljässä tunnissa, Vihreiden varapuheenjohtaja Veli Liikanen arvioi.

- Lyhempien matka-aikojen, tiheämpien vuorovälien ja kohtuuhintaisten lippujen myötä yhä useammalla suomalaisella olisi mahdolllisuus valita vähäpäästöinen joukkoliikenne maan sisäisen lentoliikenteen tai henkilöauton sijaan.

Keskeisimpiä panostuskohteita ovat Helsinki-Turku-väli (”Tunnin juna”), Helsinki-Tampere-Oulu-rataosuus (päärata eli ”Suomi-rata”) sekä Itärata. Nämä edellyttävät sekä Pisara-rataa että Lentorataa, jotta Helsingin päärautatieasemalla pystytään hoitamaan lisääntyvä liikenne.

Vihreiden paketti sisältää lisäksi panostuksia suurten kaupunkiseutujen pikaratikoihin Tampereelle, Turkuun ja pääkaupunkiseudulle. Jatkossa mm. Jyväskylän yhteydet Helsinkiin ja Tampereelle vaativat parannuksia.

Liikkeelle on lähdettävä nopeasti, heti tulevan hallituskauden alussa. Siksi Vihreiden esittämiin investointeihin tarvitaan enemmän rahoitusta kuin mitä valtiontalouden kehystaso osoittaa kehittämishankkeisiin. Lisärahoitusta voidaan hakea mm. ruuhkamaksujen ja lentoveron tuotoista.

EU-rahoituksen tasoa on mahdollista nostaa nykyisestä. Mahdollisuuksia raideyhteyksien rahoittamiseen yhtiömallien, esimerkiksi hankekohtaisten yhtiöiden avulla, on syytä selvittää. Mahdollisten hankeyhtiöiden enemmistöomistuksen tulee kuitenkin säilyä julkisilla toimijoilla.

AL: Rasse pesi Ratikan Tampereella

AL: Rasse pesi Ratikan Tampereella

Kaleva: EU:lta kymmenien miljoonien vuosipotti pääradan parantamiseen

Kaleva: EU:lta kymmenien miljoonien vuosipotti pääradan parantamiseen