Tikkutehtaan ratikkapysäkki Tampereen Santalahdessa saa ylleen kolmen taiteilijan teokset

Tikkutehtaan ratikkapysäkki Tampereen Santalahdessa saa ylleen kolmen taiteilijan teokset

Tampereen Ratikan taide -ohjelma saa jatkoa Santalahden Tikkutehtaan ratikkapysäkillä, kun tukimuurin asennetaan Mari Rantasen, Elina Aution ja Kari Södön teokset. Taiteilijat valittiin avoimen portfoliohaun avulla vuonna 2019.

- Tikkutehtaan Ratikkapysäkki ja sen tukimuuri sijoittuu vilkasliikenteisen Paasikiven varrelle ja Rantatunnelin läheisyyteen. Lähistöllä on Rantatunnelin taidekokonaisuuteen kuuluvia teoksia, joiden luomaa taidemaisemaa Tikkutehtaan pysäkillä nähtävät teokset jatkavat ja siten liittävät Ratikan taiteen osaksi olemassa olevaa kokonaisuutta, Ratikan taiteen koordinaattori Laura Lehtinen kertoo.

Kuvataiteilija Mari Rantasen kaakelimosaiikkiteoksessa ”Kaikkiin suuntiin / All Directions Possible” on nähtävissä hänen tyylilleen ominaista värien runsasta ja rohkeaa käyttöä. Kuvakielessä voi nähdä viitteitä arkkitehtuuriin ja ornamentiikkaan. Mari Rantanen on asunut pitkään ulkomailla ja hänen monipuolinen tuotantonsa sisältää taiteenlajeja grafiikasta suuriin julkisiin teoksiin.

Kuvataiteilija Elina Aution teoksen englanninkielinen nimi ”Clip” toistaa viitteellisesti teossarjan havainnollistamaa logiikkaa: se voi tarkoittaa yksinomaan paperiliitintä tai se voi sanana assosioitua ja abstrahoitua oman merkitsevyytensä ulkopuolelle. Teosnimi avaa mahdollisuuden samantyyppiseen merkityksen muovailuun ja taivutteluun, kuin klemmarin rautalanka muovailumateriaalina. Aution teokset tuntuvat esittävän kysymyksen todellisuuden ja havaintomme koostumuksesta. Tutut materiaalit saavat hänen käsissään uuden olemuksen tai kuten tässä tapauksessa, meille tuttu esine on löytänyt uuden hahmon totutusta poikkeavassa koossa ja materiaalissa.

Oululainen Kari Södö on taidegraafikko ja kuvanveistäjä. Hänen töissään voimakkaat kontrastit ja värit luovat vastakkaisuuksien kautta dynamiikkaa ja rytmiä. Veistoksissa hänen pääasiallisesti käyttämänsä materiaali on puu ja ensi vilkaisulla Tikkutehtaan pysäkillä nähtävä teos ”Pohjoinen virta” tuo mieleen puurimoista koostuvan installaation. Teoksessa materiaali on kuitenkin puun sijaan aikaa ja säätä kestävä teräs.

Metromatkustajat tyytyväisimpiä HSL:n joukkoliikenteeseen

Metromatkustajat tyytyväisimpiä HSL:n joukkoliikenteeseen

HS: Äärioikeistolaiset terroristit suunnittelivat iskuja raideliikenteeseen Suomessa

HS: Äärioikeistolaiset terroristit suunnittelivat iskuja raideliikenteeseen Suomessa