Tampereen ratikan taide saa jatkoa läntisellä osalla

Tampereen ratikan taide saa jatkoa läntisellä osalla

Tampereen ratikan taiteen yleissuunnitelma osalle 2 (Pyynikintori-Lentävänniemi) on valmistunut. Ratikan taiteen uusia kohteita tullaan näkemään kahdella pysäkillä ja viidessä muussa kohteessa. Ensimmäisenä taiteilijahakuna avataan Niemenrannan Sellupuistoon sijoittuvan raitiotiesillan taiteen toteutus. Haku on avoinna 14.3. asti.  

Tampereen ratikan ensimmäinen osa on valmis ja työt osalla kaksi ovat alkaneet niin rakentamisen kuin taiteen toteutuksen osalta. Ensimmäisen osan tapaan osan kaksi taiteen toteutusta ohjaa taiteen yleissuunnitelma, joka on nyt valmistunut ja julkaistu.

- Tamperelaiset ovat ottaneet ratikan taiteen innostuneena vastaan osalla 1. On mukava päästä kertomaan, että taidetta on luvassa ratikan läntisellä osalla. Tavoitteena on saada Pyynikintori-Lentävänniemi osalle mielenkiintoisia ja puhuttelevia teoksia. Taide tulee näkymään esimerkiksi pysäkin kohdalla tukimuurissa, silloissa ja aukioilla, kehitysinsinööri Antti Haukka Tampereen Raitiotie Oy:stä toteaa.

Ratikan taiteen toisen osan yleissuunnitelmassa on määritelty paikat, johon taidetta tullaan toteuttamaan. Reitin varrelle tulee viisi maisemateosta ja integroituvaa taidetta sekä taidetta kahdelle pysäkille. Taidetta suunnitellaan yhtaikaisesti muun suunnittelun kanssa ja tavoitteena on, että taide toteutuu infran rakenteiden kanssa samaan aikaan.

Yleissuunnitelma luo Ratikan taiteen toteutukselle selkärangan ja suuntaviivat, mutta kuhunkin kohteeseen valituilla taiteilijoilla on taiteellinen tulkinnan vapaus lopullisen muodon suhteen. Ratikan taiteen toisen osan yleissuunnitelmaan voi tutustua Tampereen Ratikan verkkosivuilla www.tampereenratikka.fi/ratikan-taide/.

Ensimmäisenä taiteilijahakuna avataan Niemenrannan Sellupuistoon sijoittuvan raitiotiesillan taiteen toteutus. Ollinojan ylikulkusilta sijaitsee Sellupuistossa ja se toteutetaan Tampereen raitiotien rakentamisen yhteydessä. Ratikkasilta kulkee Hiedanrannasta Ollinojan notkelman yli kohti Niemenrantaa. Taiteen paikaksi on varattu sillan ulommat kaiteet.

- Etsimme taiteilijaa suunnittelemaan kaiteeseen toteutettavaa taidetta. Taiteen toivotaan tukevan puiston rehevää ja luonnonläheistä tunnelmaa sekä kehittyvän uuden asuinalueen identiteettiä, ratikan taiteen koordinaattori Laura Lehtinen Frei Zimmer Oy:stä kertoo.

Taiteilijahaku Sellupuiston sillan osalta alkaa 21.2. ja päättyy 14.3. Hakuun voi tutustua ja osallistua osoitteessa www.tampereenratikka.fi/ratikantaide/avoin-portfoliohaku-sellupuiston-silta/

Kaikki vuoden 2022 taiteilijahaut toteutetaan avoimien portfoliohakujen kautta.

Ay-puheenjohtaja: Ilmastonmuutos lisää raideliikenteen häiriöitä ja ratarakenteiden vaurioita

Ay-puheenjohtaja: Ilmastonmuutos lisää raideliikenteen häiriöitä ja ratarakenteiden vaurioita

VR Transpoint ja Metsä Group ovat sopineet uudenlaisista raakapuun junakuljetuksista

VR Transpoint ja Metsä Group ovat sopineet uudenlaisista raakapuun junakuljetuksista