Sopimustoimitsija ihmettelee NRC Finlandin nurinkurista toimintaa - Vuokratyöntekijöitä suositaan omien sijaan

Sopimustoimitsija ihmettelee NRC Finlandin nurinkurista toimintaa - Vuokratyöntekijöitä suositaan omien sijaan

VR Track myytiin taannoin norjalaisomisteiselle NRC Finland Oy:lle. Sopimusasiantuntija Reijo Tamminen JHL:stä toteaa, että sen jälkeen on alkanut tapahtumaan.

- Kilpailutuksia on hävitty ratojen rakentamisessa ja kunnossapidossa. Yt-neuvottelut ovat olleet jatkuvaa toimintaa eri liiketoiminnoissa. Milloin kyse on ollut organisaation muokkaamisesta, mutta useimmiten kumminkin työntekijöiden vähentämisestä. Ratkaisu, jolla yhtiö saataisiin pärjäämään ja voittamaan kilpailutuksia, on ollut hakusessa jo pitkään. Nyt siihen yhtiön johto näyttää keksineen omalaatuisen ratkaisun.

- Samaan aikaan kun oma työntekijäkaartia vähennetään jatkuvasti yt-neuvottelujen kautta, rekrytoidaan lisää esimiesporrasta, joka lienee jo kasvanut suuremmaksi kuin työtekijäin määrä.

Tammisen mukaan monissa projekteissa osa työntekijöistä painaa ylitöiden enimmäismäärän rajalla.

- Tosin tämäkään ei riitä kaikkiin tehtäviin töihin vaan sinne tänne on otettu vuokramiehiä töihin, että edes joten töistä selvitään.

- Tämä on ilmeisesti johdon valitsema linja: oman työntekijämäärän pitäminen mahdollisimman pienenä ja käyttämällä paljon vuokramiehiä sekä alihankintaa. Se saa luottamuksen yhtiön johtoon horjumaan ja kokemaan työntekijöiden olevan työnantajalleen vain kustannustekijä, josta pitäisi päästä eroon.

Tamminen kertoo, että tämä on aikaan saanut sen, että osa kokeneista ja ammattitaitoisista työntekijöistä on tehnyt omat päätelmät ja vaihtanut työnantajaa.

- Tämän he ovat tehneet mieluummin kuin työskentelemällä yhtiössä, jonka henkilöstöpolitiikka ei anna turvallisuutta sekä työn jatkuvuuden tunnetta, vaan pitää alituisilla yt-neuvotteluilla uhkaa lomautuksista sekä irtisanomisista yllä.  

- Toivottavasti NRC.n johto huomaa mitä on tapahtumassa ja tekee korjausliikkeen, että se saisi takaisin työntekijöidensä luottamuksen työnantajana, joka arvostaa työntekijöitänsä ja pärjää markkinoilla. Nykyinen toiminta vaikuttaa työn tekemisen motivaatioon työntekijäportaassa voimakkaasti.

Rautatiet hakevat nyt kilpailuetua matkustajakokemuksilla

Rautatiet hakevat nyt kilpailuetua matkustajakokemuksilla

Kauppakamari: Päärata pitää saada mukaan EU:n elvytyspakettiin

Kauppakamari: Päärata pitää saada mukaan EU:n elvytyspakettiin