Pääluottamusmies: VR:n kannattaisi pitää kiinni osaavasta työvoimasta – Valtionyhtiö aikoo vähentää asiakaspalvelijoita

Pääluottamusmies: VR:n kannattaisi pitää kiinni osaavasta työvoimasta – Valtionyhtiö aikoo vähentää asiakaspalvelijoita

Tuoreen Vuorotyöläisten arki 2021 -työelämätutkimuksen mukaan Suomen vuorotyöläisistä yli 76 % kertoi alimiehityksen johtaneen stressaavampaan työympäristöön.

- Noin 55 % näki sen aiheuttaneen asiakkaille pidemmän jonotusajan, lähes 50 % kertoi sen johtaneen huonompaan asiakaspalveluun ja yli 18 % raportoi sen johtaneen korona-hygieniaohjeistusten rikkomiseen.

Rautatiealan Unionin RAUn valtakunnallinen pääluottamusmies (VR TAT) Lea Sahala muistuttaa, että työolotutkimusta on tehty jo vuodesta 1977 ja että vuodesta 1990 lähtien tulokset ovat noudattaneet samaa suuntaa.

- Kuitenkin työnantajat vain sitkeästi noudattavat suoraviivaista kaavaa: säästetään suoraviivaisesti henkilöstökuluista vähentämällä työvoimaa.

Sahala toteaa, että tällä hetkellä on meneillään VR:n matkustajaliikenteessä yt-neuvottelut, joiden tarkoitus on vähentää vuorotyötä tekeviä asiakaspalvelijoita sekä lisätä heidän osaamisensa ja työnsä määrää.

- Voi vain kuvitella, miten he kokevat työnantajansa arvostuksen omaa työtään kohtaan.

- Sairauspoissaoloihin ei varauduta ja tuon tutkimuksen mukaan jopa 40 % vastanneista kertoo tulleensa sairaana töihin. Myös korona-aikana. Tämä kertoo työhön sitoutumisesta, mutta tämä voi vaarantaa koko systeemin hetkessä.

Sahalan mukaan voi vain kuvitella mitä tapahtuu, kun kriittisessä pisteessä korona tuodaan työpaikalle.

- Yhtä lailla sairaus voi olla vain kausi-influenssaa, joka minimimiehityksellä vaarantaa koko palvelun. 

Sahala sanoo, että jos työntekijä kokee, ettei hänen työtään arvosteta, halu vaihtaa työpaikkaa on selkeä.

- Työn jälki kärsii. Työvoiman vaihtuvuuden kustannuksia ei osata tai haluta laskea. Nyt VR:llä on halu ulkoistaa enemmän ammattitaitoa vaativaa työtä. Vaihtuvuus on suuri ulkoisilla toimijoilla.

- Se aiheuttaa yhtä lailla kustannuksia. Päälliköiden rasittaminen työntekijöille kuuluvalla työllä tulee kalliiksi. Heidän oma oikea työnsä, esimiestyö kärsii.

Sahalan mielestä tällaisena aikana pitäisi pitää kiinni osaavasta työvoimasta ja arvostaa heidän tekemäänsä työtä antamalla tarvittavat resurssit.

- Ajat paranevat varmasti ja silloin asiakaspalvelu nousee vielä tärkeämpään asemaan. Jos työvoimaa on liian vähän, asiakaspalvelu kärsii ja tämän seurauksena myynti kärsii.

Yrittäjä lehdessä: Junalla pääsee Helsingistä Tallinnaan jouluaattona 2024

Yrittäjä lehdessä: Junalla pääsee Helsingistä Tallinnaan jouluaattona 2024

Kansainvälinen tasoristeyspäivä muistuttaa tarkkaavaisuudesta

Kansainvälinen tasoristeyspäivä muistuttaa tarkkaavaisuudesta