Miljoona, miljoona ajokilometriä - Tampereen ratikka ollut luotettava niin helteessä kuin lumimyräkässä

Miljoona, miljoona ajokilometriä - Tampereen ratikka ollut luotettava niin helteessä kuin lumimyräkässä

Tampereen ratikan vaunuilla on ajettu miljoona kilometriä.  Kilometrimäärä tuli täyteen jo tiistaina ja lukuun on laskettu niin ajoharjoittelun, koeliikenteen kuin varsinaisen liikenteen ajot. Ajettujen kilometrien aikana Tampereen ratikan vaunut ovat osoittaneet toimivuutensa vaihtelevissa keliolosuhteissa ja luotettavauus on säilynyt korkealla tasolla.

- Tampereen ratikan vaunut ovat osoittaneet luotettavuutensa eri keleissä. Olemme saaneet kokemusta sekä poikkeuksellisen pitkän ja kuuman kesän että kylmän runsaslumisen talven vaikutuksista. Ääriolosuhteet ovat vaatineet vaunuissa jonkin verran säätöjä, mutta kokonaisuutena vaunut ovat selvinneet erilaisissa olosuhteissa varsin mainiosti, Tampereen Raitiotie Oy:n kalustopäällikkö Ali Huttunen toteaa.

- Vaunuihin ei ole tehty ensimmäisen puolen vuoden liikennöinnin aikana oleellisia muutoksia. Merkittävimpänä on ollut lämmitys- ja ilmastointijärjestelmään tehdyt lämpötilojen ääripäiden toimintaan liittyvät säädöt.

Tampereelle on hankittu 20 vaunua osan 1 liikennöintiä varten. Vaunut on valmistanut Skoda Transtech Kajaanin tehtaalla Kainuussa. Vaunut on suunniteltu yhdessä tamperelaisten kanssa, kaupunkilaiset ovat päässeet vaikuttamaan niin vaunun väriin, penkkikuosiin kuin vaunujen nimiin.

- Jo vaunujen suunnitteluvaiheessa teimme tiivistä yhteistyötä tulevien käyttäjien kanssa, jotta vaunut toimivat erilaisille matkustajaryhmille mahdollisimman hyvin. Olemme saaneet positiivista palautetta erityisesti vaunujen ulkomuodosta, avaruudesta sekä esteettömyydestä. Toivomme jatkossa palautetta käyttäjiltä, se on meille ensiarvoisen tärkeää Ratikan kehitystyössä..

Vuorokauden aikana liikenteessä olevalle vaunulle kertyy keskimäärin 270 ajokilometriä. Vaunun päivä alkaa varhain aamulla ajon valmisteluun liittyvillä tarkastuksilla ja liikenteeseen ensimmäinen vaunu lähtee klo 4.20. Vaunu palaa aamuyöstä varikolle, jossa vaunuja pidetään kunnossa ja siistitään ennen seuraavaa ajoa. Pisimmillään vaunun ajopäivä saattaa kestää yli vuorokauden.

Tampereen ratikan liikennöinnin luotettavuusprosentti on 99,9 %. Luku kertoo, kuinka monta lähtöä on pystytty ajamaan aikataulun mukaan. Kuukaudessa on ajettu 14 916 lähtöä, joista raitiotieinfrasta, vaunuista tai liikennöinnistä johtuvia peruttuja lähtöjä on ollut 14. 

- Olemme olleet erittäin tyytyväisiä vaunujen ja koko raitiotiejärjestelmän toimintaan ensimmäisen miljoonan kilometrin aikana. Vaunujen toimintavarmuus luo perustan liikennöinnin luotettavuudelle ja seuraamme vaunujen tilannetta erittäin tarkasti. Haluamme jatkossa tarjota tamperelaisille luotettavan ja mukavan matkakokemuksen. Teemme lujasti töitä sen eteen, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö kertoo.

Mielipide: Epämiellyttävä työtehtävä

Mielipide: Epämiellyttävä työtehtävä

VR lopettaa yhteydenpidon Venäjän rautateiden kanssa - Ukrainan passilla saa matkustaa ilmaiseksi VR:n junissa

VR lopettaa yhteydenpidon Venäjän rautateiden kanssa - Ukrainan passilla saa matkustaa ilmaiseksi VR:n junissa