VR lopettaa yhteydenpidon Venäjän rautateiden kanssa - Ukrainan passilla saa matkustaa ilmaiseksi VR:n junissa

VR lopettaa yhteydenpidon Venäjän rautateiden kanssa - Ukrainan passilla saa matkustaa ilmaiseksi VR:n junissa

VR Groupin toimitusjohtaja Lauri Sipponen on lähettänyt Venäjän rautateiden RZD:n pääjohtajalle Oleg Belozoroville kirjeen, jossa VR Group informoi yhteydenpidon loppumisesta yhtiöiden välillä, pl. rajan ylittävän liikenteen edellyttämä välttämätön kommunikaatio. VR Group on päättänyt toimenpiteistä tuen ilmaisemiseksi Ukrainalle ja ukrainalaisille Venäjän hyökkäyksen johdosta. Jatkossa Ukrainan passilla voi matkustaa Suomessa maksutta VR:n junissa.

Matkustajaliikenne Allegro-junalla jatkuu viranomaisten pyynnöstä toistaiseksi, jotta VR Group voi huolehtia siitä, että suomalaiset pääsevät palaamaan kotiin. Ne venäläiset, jotka haluavat lähteä kotimaastaan, pääsevät näin matkustamaan pois Venäjältä.

Venäjän valtion voimassa olevan asetuksen mukaisesti Allegro-junassa voivat toistaiseksi matkustaa vain ko. valtioiden kansalaiset. Tämä perustuu pandemian aikaiseen käytäntöön ja parhaillaan käydään neuvotteluita sen muuttamisesta koskemaan kaikkien EU- ja kolmansien maiden kansalaisia.

– VR Group haluaa osoittaa Ukrainalle ja ukrainalaisille vahvan tukensa tässä Venäjän hyökkäyksen aiheuttamassa järkyttävässä tilanteessa. Valtionyhtiönä haluamme huolehtia siitä, että kansalaisillamme on mahdollisuus palata kotiin Venäjältä sekä tarjota lähes ainoan väylän ulos niille venäläisille, jotka ovat lähdössä kotimaastaan. Lisäksi haluaisimme jatkossa tarjota muille EU- ja kolmannen maiden kansalaisille reitin pois Venäjältä.

Liikennöinti Venäjälle ja sieltä pois jatkuu, kunnes viranomaiset linjaavat toisin. Liikenteen jatkuminen on niin EU:n kuin Suomen hallituksen päätös. VR noudattaa valtionyhtiönä viranomaisten linjauksia.

Suomessa asuu Ukrainan kansalaisia ja VR haluaa mahdollistaa niin heidän kuin mahdollisten pakolaisten kohtaamisen tässä tilanteessa. Ukrainan kansalaiset voivat 2.3. alkaen maaliskuun ajan matkustaa VR:n kaukoliikenteen ja VR:n omien lähiliikenteen junissa maksutta näyttämällä passia junan konduktöörille.

VR Group valaisee Helsingin päärautatieaseman kellotornin Ukrainan lipun väreillä ja aseman salkoon nostetaan Ukrainan lippu torstaista alkaen. Näillä toimenpiteillä yhtiö haluaa osoittaa tukensa Ukrainalle sodan keskellä.  

(Kuva: Petr Kratochvil/Publicdomainpictures)

Miljoona, miljoona ajokilometriä - Tampereen ratikka ollut luotettava niin helteessä kuin lumimyräkässä

Miljoona, miljoona ajokilometriä - Tampereen ratikka ollut luotettava niin helteessä kuin lumimyräkässä

VR antaa peruuttaa maksutta Pietarin-junan liput

VR antaa peruuttaa maksutta Pietarin-junan liput