Kaupunkiliikenne: Kontulan metroliikenne keskeytetään kesällä

Kaupunkiliikenne: Kontulan metroliikenne keskeytetään kesällä

Kaupunkiliikenne Oy aloittaa Kontulan metroaseman laituritason perusparannushankkeen tänä keväänä. Parannushankkeen tuloksena matkustajien liikkuminen asemalla helpottuu ja aseman viihtyisyys lisääntyy. Työt alkavat valmistelevilla töillä toukokuun puolivälissä. Tänä kesänä toteutettavat työt sijoittuvat suurelta osin aseman laiturialueelle, minkä vuoksi metroliikenne Kontulassa joudutaan keskeyttämään keskikesällä.

Aseman laiturialueelta korjataan betonirakenteet ja uusitaan pintamateriaalit, alakatot, varusteet, kalusteet sekä opasteet. Itäisen sisäänkäynnin julkisivun betonipinnat korjataan ja pintakäsitellään, jalkasäleiköt uusitaan ja sisääntulokatoksen valaistus, alakatto ja laatoitus uusitaan. Keskimmäisestä sisäänkäynnistä uusitaan käsijohteiden puuosat, kunnostetaan valaisimet ja toteutetaan opastus näkövammaisille.

Hanke jatkuu vuonna 2025, jolloin aseman läntinen sisäänkäynti rakennetaan kokonaisuudessaan uudelleen ja uusitaan mm. liukuportaat ja hissit.

Kontulan metroaseman laituritason perusparannuksen urakoitsijoiksi on valittu rakennusurakkaan Oy Rakennuspartio, LVI-urakkaan LVI-Trio Oy ja sähköurakkaan Amplit Oy. Liikenneliikelaitoksen johtokunta päätti asiasta 9.4. kokouksessaan. Kaupunkiliikenne Oy:n suunnittelemalla perusparannuksella metroasemaa saadaan nykyaikaistettua matkustajia paremmin palvelevaksi, turvallisemmaksi ja viihtyisämmäksi.

Aseman kulkujärjestelyt muuttuvat projektin edetessä. Matkustajia opastetaan asemalla tarkemmin reiteistä. Aseman itäpääty pysyy kesän ajan auki, vaikka asema muuten suljetaan liikennöintikatkon ajaksi.

Kaupunkiliikenne toteuttaa kesän 2024 aikana useita metron parannushankkeita, jotka vaativat metron liikennekatkoja. Metroliikenne katkaistaan töiden vuoksi kesällä 2024 eri vaiheissa Rautatientorin metroasemalla sekä metron Mellunmäen haaralla. Lisätietoa kaikista toteutettavista hankkeista saa Kaupunkiliikenteen verkkosivuilta osoitteesta https://kaupunkiliikenne.fi/kesan-2024-metrokatko/ 

Metroasemat ovat poissa käytöstä seuraavasti: 
Rautatientorin metroasema 3.6.-1.9. (metron pääteasemat keskustassa Kamppi ja Helsingin Yliopisto)
Mellunmäen metroasema 3.6.-8.9.
Kontulan metroasema 24.6.-4.8. 
Myllypuron metroasema 8.7.-4.8.

HSL järjestää metron itäiselle haaralle korvaavaa liikennettä liikennekatkon ajaksi. Normaalisti Mellunmäkeen kulkevien metrojunien pääteasema on joko Itäkeskus, Myllypuro tai Kontula työmaatilanteesta riippuen. Metroa korvaavat bussit liikennöivät väleillä Itäkeskus–Mellunmäki tai Kontula–Mellunmäki riippuen siitä, millä osuudella metro kulkee. Lisätiedot korvaavasta liikenteestä hsl.fi/metro2024.

Kontulan metroasema otettiin käyttöön vuonna 1986. Metroaseman laiturikatos, laituri ja läntinen sisäänkäynti ovat alkuperäisessä asussaan, ja alueen asukkaat ovat ehdottaneet monesti niiden kohentamista. Asemalla on kolme sisäänkäyntiä: itäpäässä, laituritason keskivaiheilla ja länsipäässä. Asemalle on tehty keskimmäisen sisäänkäynnin perusparannus 2002 ja itäisen sisäänkäynnin perusparannus 2008.

Metroaseman toimivuuden ja viihtyisyyden kohentamisella on tärkeä rooli koko Kontulan alueen kehittämisessä. Vuonna 2023 arkipäivien keskimääräinen matkustajamäärä asemalla oli 15 400 henkilöä ja tulevaisuudessa matkustajamäärien ennustetaan lisääntyvän alueen kehittämisen myötä. 

Peruskorjaushankkeen materiaalivalinnoissa ja talotekniikan saneerauksessa Kaupunkiliikenne huomioi energiansäästön lisäksi tulevat kiinteistön ylläpito-, kunnossapito- ja siivoustoiminnot siten, että hiilijalanjälki sekä saneeraustyön että aseman elinkaaren ajalta olisi mahdollisimman pieni.

 Kaupunkiliikenne lisää pikaratikan reitin rasvausta

Kaupunkiliikenne lisää pikaratikan reitin rasvausta

Teollisuusliitto: Länsirataa on lykättävä - Rahat nykyisten ratojen korjaamiseen

Teollisuusliitto: Länsirataa on lykättävä - Rahat nykyisten ratojen korjaamiseen