JHL:n tukilakko pysäyttää junien huollon ja työt ratapihoilla - Lakko ei koske henkilöliikennettä
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tukee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n työtaistelua lakolla, joka vaikuttaa merkittävästi rautateiden tavaraliikenteeseen. JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat 19. marraskuuta. Junien kunnossapito on lakossa 20. marraskuuta. Lakko on valtakunnallinen.
JHL ryhtyy marraskuussa tukilakkoon, jolla halutaan vauhdittaa PAU:n ja Paltan neuvotteluita Postin työehdoista. JHL vastustaa Postin suunnittelemia heikennyksiä työehtoihin.
- Postin johto yrittää täysin härskisti ja moraalittomasti hakea kannattavuutta työehtoja polkemalla. Työntekijät halutaan Postin tuottotavoitteiden maksumiehiksi, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tylyttää.
Tukilakko alkaa tavaraliikenteen ratapihoilla 19. marraskuuta kello 6.00 ja päättyy samana päivänä kello 22.00. Lakko koskee kaikkia VR-yhtymän rautatielogistiikan toimintoja. Käytännössä lakko pysäyttää tavaraliikenteen käsittelyn Suomen ratapihoilla.
Tavaraliikenteen kaluston huolto on lakossa 20. marraskuuta kello 7.00–23.00. Lakossa ovat mukana JHL:n jäsenet, jotka ovat töissä VR Kunnossapito Oy:ssä.
Lakon aikana JHL:n jäsenet eivät osallistu rautatielogistiikan ratapihavaihtotöihin ja tukitoimintojen tehtäviin eivätkä VR Kunnossapito Oy:n kaluston kunnossapidon- ja kaluston tuotannon työtehtäviin. Lakon ulkopuolelle rajataan henkeen, terveyteen, ympäristön vaarantumiseen tai yleiseen turvallisuuteen vaikuttavat työtehtävät sekä kalustokunnossapidon tehtävistä Allegron kunnossapito ja Ilmalan ja Oulun varikoiden liikenteenhoidon tehtävät.
JHL ja Raideammattilaiset JHL ry ovat jatkossa valmiita laajoihin järjestöllisiin toimiin työehtosopimusten heikennysten ja sopimusshoppailun pysäyttämiseksi.
- Työehtojen murentaminen on kuolinisku työntekijöiden toimeentulolle, Raideammattilaiset JHL ry:n puheenjohtaja Teppo Järnstedt alleviivaa.
- Työehtosopimuksien vaihtamisilla ajetaan henkilökunta toimeentuloloukkuun ja toimeentulotuen piiriin. Käytännössä valtio maksaa osan yritysten palkoista. Samalla romutetaan luottamus työntekijöiden ja työnantajien välillä.
(Kuvassa Teppo Järnstedt)