JHL ja RAU antaneet lakkovaroitukset rautatieliikenteen sopimusalalla

JHL ja RAU antaneet lakkovaroitukset rautatieliikenteen sopimusalalla

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Rautatiealan Unioni RAU ovat antaneet lakkovaroituksen rautatieliikenteessä. Ensimmäiset lakot alkaisivat maanantaina 6.3.

Molemmat toivovat, että sopimukseen päästäisiin ennen lakkojen alkamista. JHL:n neuvottelupäällikkö Teppo Järnstedt kommentoi tilannetta JHL:n verkkosivuilla.

– Tässä on kolme kuukautta käyty neuvottelua palkankorotuksen tasosta ja rakenteesta sekä tekstimuutoksista tuloksetta. Alakohtaiset työehtoneuvottelut näyttävät työnantajan toimintamalleilla olevan täysin mahdottomat. Tuntuu olevan niin, että neuvotteluita käydään (työnantajien) EK:n johdolla, mihin kaikkien tulisi taipua.

– Tuntuu käsittämättömältä, että kaikkien tulisi vain hyväksyä kahden neuvotteluosapuolen sopima kustannustaso, jota ennen sopiminen on täysin mahdotonta. Tämä työnantajien yksipuolisesti luoma malli vain jäykistää työmarkkinoiden toimivuutta ja sopimisen kulttuuria.

RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki toivoo osapuolten pääsevän sopuun ennen lakkojen alkamista.

- Meillä on rautateillä merkittäviä työjärjestelyistä johtuvia työssäjaksamisongelmia, joita ei ole saatu yritysten kanssa paikallisesti sopimalla ratkaistua ja siksi nämä joudutaan tekemään työehtosopimusten kautta. Meillä on reilu pari viikkoa aikaa löytää ratkaisu. Sen pitäisi riittää, jos tahtoa on.

JHL:n työtaistelu koskee kaikkia rautatiealan työehtosopimuksen soveltamisalan piirissä olevia toimintoja ja yrityksiä koko Suomessa. Työtaistelu alkaa maanantaina 6.3.2023 klo 00.01 ja päättyy perjantaina 10.3.2023 klo 23.59.

RAU antoi kaksi lakkovaroitusta. Työnseisaukset toimitetaan lakkoina kaikissa yrityksissä, joissa sovelletaan alla mainittuja työehtosopimuksia.

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto aloitetaan 1.3.2023. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto kattaa Veturimiestehtäviä rautatieliikenteessä koskevan työehtosopimuksen alaiset työt ja Asiakaspalvelua, liikenteenhoitoa ja -ohjausta sekä hallinnollisia ja muita toimistotehtäviä koskevan työehtosopimuksen alaiset työt

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa toistaiseksi.

Veturimiestehtäviä rautatieliikenteessä koskevan työehtosopimuksen alaiset työt asetetaan lakkoon aikavälillä 6.–10.3.

Asiakaspalvelua, liikenteenhoitoa ja -ohjausta sekä hallinnollisia ja muita toimistotehtäviä koskevan työehtosopimuksen alaiset työt asetetaan lakkoon aikavälillä 13.–17.3.

Lakot pysäyttävät toteutuessaan junaliikenteen. Työnseisaukset eivät koske hätätyötä eivätkä tehtäviä, joissa ne vaarantaisivat yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisivat yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.

VR:n operoima Östgötapendeln on Ruotsin täsmällisin lähijuna

VR:n operoima Östgötapendeln on Ruotsin täsmällisin lähijuna

Maakuntaliitto: Pääradan parantaminen on järkevää rahankäyttöä

Maakuntaliitto: Pääradan parantaminen on järkevää rahankäyttöä