Liittojohtaja: Työntekijän asema on heikko pakkosovittelujärjestelmässä

Liittojohtaja: Työntekijän asema on heikko pakkosovittelujärjestelmässä

Rautatiealan Unionin RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki on pettynyt sovittelujärjestelmään.

- Työntekijän asema on heikko pakkosovittelujärjestelmässä. Ratkaisua haetaan työnantajan määrittelemän raamin sisällä ja työntekijöitä vastaan käytetään pakkokeinoja, joilla kajotaan lakko-oikeuteen.

- Erikoista on se, että lakon siirtopäätökset voidaan tehdä asianomaisia kuulematta eikä päätöksestä voi valittaa.

Palomäki katsoo, että lakon siirtopäätöksen jälkeen on erityisen tärkeää päästä ratkaisuun ennen lakon alkamista. Siinä työnantajapuolella on vastuunsa. Se ei voi loputtomiin piiloutua Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n laskimen taakse.

- Suomalaisesta työmarkkinamallista näyttää tulleen sellainen, että yksityisellä sektorilla tehdään keskitettyä palkkaratkaisua mallilla, jossa työehtojen kehittäminen on pyritty tekemään mahdottomaksi. Työnantajapuoli on valmis maksamaan satasen siitä, ettei työntekijät hyödy kahtakymppiä.  

- Julkisella sektorilla käydään vielä aitoa liittokierrosta, jossa työehtoja pystytään yhdessä kehittämään. Se näkyy esimerkiksi niin, että tämän kierroksen jälkeen julkisella sektorilla työskentelevällä isällä on sama oikeus palkalliseen vanhempainvapaaseen kuin äidillä, mutta yksityisellä sektorilla perhe-elämän tasa-arvo ei samalla tavalla toteudu.

Veturimiestehtäviä rautatieliikenteessä koskevan työehtosopimuksen sovittelu jatkuu tiistaina 7. maaliskuuta. Työministeri siirsi valtakunnansovittelijan esityksestä maanantaiksi 6.3. ilmoitettua lakkoa kahdella viikolla niin, että ne voivat alkaa aikaisintaan 20.3. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ovat edelleen voimassa.

Asiakaspalvelua, liikenteenhoitoa ja -ohjausta sekä hallinnollisia ja muita toimistotehtäviä koskevan työehtosopimuksen sovintoesitys on hyväksytty ja kaikki työtaistelutoimet on peruttu.

RAU on jättänyt uuden lakkovaroituksen 20.-31.3. väliselle ajalle. Lakko pysäyttää toteutuessaan junaliikenteen, mikäli sopimukseen ei tätä ennen päästä.

Yle: Ministeriö lopettaisi Turun tunnin junan suunnittelun

Yle: Ministeriö lopettaisi Turun tunnin junan suunnittelun

RAU hylkäsi veturinkuljettajien sovintoehdotuksen - Työministeri siirsi lakkoa kaksi viikkoa

RAU hylkäsi veturinkuljettajien sovintoehdotuksen - Työministeri siirsi lakkoa kaksi viikkoa