HSL tavoittelee Helsingin seudulle laadukkaampaa ja yhtenäisempää raideliikennettä
Helsingin seudun liikenteen HSL:n nykyiset raideliikenteen sopimukset umpeutuvat 2030-luvulla. Tulevaisuuden raideliikenne on HSL-alueella järjestettävä EU:n palvelusopimusasetuksen mukaisesti, kuten muu joukkoliikenne, julkiset hankinnat on lähtökohtaisesti kilpailutettava.
Toimiva raideliikenteen markkina koko Suomessa on siksi elinehto HSL:n raideliikenteen toimivuudelle. HSL pyrkii nyt varmistamaan, että lähijuna- ja kaupunkiraideliikenne seudun asukkaille voidaan järjestää myös tulevaisuudessa mahdollisimman laadukkaasti ja edullisesti.
HSL on kesästä 2024 alkaen kartoittanut kansainvälistä raideliikenteen operaattorien markkinaa. Tarkempi kahdenkeskinen markkinavuoropuhelu on käyty tähän mennessä 17 operaattorin kanssa.
Näiden keskustelujen perusteella Helsingin seudun lähijunaliikenne on realistinen ensimmäinen kohde Suomen markkinalle tulevalle uudelle operaattorille. Samalla operaattorit tarvitsevat uskottavan näkymän valtakunnallisen junaliikenteen kehityksestä ja mahdollisuuksista kasvattaa liikevaihtoa. Operaattorit tarvitsevat tasapuolisia toimintaolosuhteita: henkilöjunaliikenteessä etenkin junakalustoa ja varikoita.
HSL selvittää nykyistä laajemman lähijunaliikenteen hankintaa 2030-luvulla
HSL on tehnyt oman kilpailutuksensa valmistelussa tiivistä yhteistyötä valtion kanssa, sillä toimiva ja uskottava valtakunnallinen kilpailutusmalli on edellytys HSL:n junaliikenteen kilpailutuksen onnistumiselle. Lisäksi sekä valtion että HSL:n junaliikenteen sopimukset ovat päättymässä samoihin aikoihin. Valtion ja VR:n neuvottelema ostoliikennesopimus päättyy vuoden 2030 lopussa, minkä jälkeen liikenne on kilpailutettava. HSL:n ja VR:n välinen nykyinen sopimus päättyy vuoden 2031 kesällä.
Valmistelun aikana on syntynyt näkemys, että lähijunaliikenne Helsingistä ainakin Riihimäelle ja Lahteen asti olisi tarkoituksenmukaista järjestää osana HSL:n tilaamaa junaliikenteen kokonaisuutta. Jo nyt näissä R-, Z-, D- ja T-junissa kulkee paljon HSL-alueen sisäisiä matkustajia lippuyhteistyösopimuksen perusteella, minkä vuoksi HSL rahoittaa jo nyt tätä liikennettä suuremmalla osuudella kuin valtio. Tähän kokonaisuuteen sisältyisi luontevasti myös mahdollinen Länsiradan lähijunayhteys Lohjalle sekä Rantaradan lähijunayhteys Karjaalle tai Hankoon, jos liikenteelle löytyy rahoitus.
Lähijunaliikenteen kehityksen turvaamiseksi voi olla järkevää kehittää pääkaupunkiseudun laajemman työssäkäyntialueen kunnille HSL:n kevytjäsenyys -malli, jossa kunnat osallistuvat ja sitoutuisivat vain junaliikenteen järjestämiskustannuksiin sekä maksaisivat subventoidut liput junamatkoille. Nykyisellä junaliikenteen rahoitusmallilla HSL-jäsenyys ei välttämättä ole kaikille kunnille houkutteleva vaihtoehto.
Kokonaisuuden valmistelu vaatii aikaa ja laajoja neuvotteluja valtion viranomaisten ja työssäkäyntialueen kuntien kanssa. HSL:n hallitus antoi toimitusjohtajalle valtuutuksen näiden neuvottelujen käymiseen kokouksessaan 8.4.
HSL ja VR ovat neuvotelleet muutoksista nykyiseen sopimukseen
Jotta 2030-luvun uudentyyppinen lähijunaliikenteen kilpailutus on mahdollinen, HSL:n ja VR:n nykyisen lähijunaliikenteen sopimuksen pitää olla voimassa kauden loppuun asti. VR:llä on nykyisen sopimuksen mukaan mahdollisuus irtisanoa sopimus vuoden 2025 loppuun mennessä niin, että se päättyisi kesällä 2028. VR voi irtisanoa sopimuksen, jos se voi uskottavasti osoittaa sen olevan sille pysyvästi tappiollinen. HSL ja VR ovat neuvotelleet tämän irtisanomispykälän poistamisesta. Sopimusmuutos heikentää VR:n taloudellista asemaa, minkä vuoksi HSL korvaa VR:lle sopimusmuutoksesta 3,5 miljoonaa euroa vuodessa vuodesta 2026 alkaen.
Jos sopimus katkeaisi ennenaikaisesti, junaliikenteen järjestämisen kustannukset kasvaisivat merkittävästi jo vuonna 2028, koska uuden sopimuksen hintataso tulee markkina-analyysin perusteella nousemaan huomattavasti nykysopimusta kalliimmaksi, ja kiireellisessä kilpailutuksessa lähtökohdat eivät olisi vielä valmiit onnistumiselle. Samalla junaliikenteen kehittäminen 2030-luvulla olisi uhattuna koko maan ja etenkin Helsingin seudun tasolla.
HSL ja VR ovat samalla neuvotelleet sopimusmuutoksista, joilla vastataan havaittuihin kehittämistarpeisiin mm. turvallisuuteen, liikenteen luotettavuuteen ja häiriöiden hallintaan sekä energian säästämiseen liittyen. Näihin liittyviä sopimuskannusteita säädetään paremmin toiminnan laatua ohjaaviksi. Operaattorista riippumattomia riskejä rajataan, mikä on tärkeää myös seuraavan kilpailutuksen houkuttelevuuden kannalta.
HSL:n hallitus antoi toimitusjohtajalle valtuutuksen allekirjoittaa muutossopimus VR:n kanssa 13.6. mennessä. Jos sopimusta ei allekirjoiteta määräajassa, hallitus valtuutti toimitusjohtajan valmistelemaan lähijunaliikenteen nopeaa kilpailutusta ja käynnistämään julkisen hankintamenettelyn mahdollisimman pian, jos VR ilmoittaa sopimuksen ennenaikaisesta irtisanomisesta.
Metro- ja raitioliikenteen hankintaa selvitetään
Kaupunkiraideliikenteen hankintaan vaikuttaa osaltaan EU:n palvelusopimusasetus. Metron hankintaa säännellään samaan tapaan kuin junaliikennettä. Raitiovaunuliikenteen hankinta nykymallilla Kaupunkiliikenne Oy:ltä on tulevaisuudessa mahdollinen, mutta etenkin pikaratikan osalta HSL varautuu liikenteen kilpailuttamiseen toimivan markkinan aikaan saamiseksi.
Kaupunkiraideliikenteen liikennöinnin osittainen avaaminen kilpailulle tukisi junaliikenteen kilpailutusten onnistumisen edellytyksiä tulevaisuudessa.