Hallitusohjelma muistuttaa liikenneverkon miljardien korjausvelasta

Hallitusohjelma muistuttaa liikenneverkon miljardien korjausvelasta

Maanantaina julkistetussa hallitusohjelmassa todetaan, että Suomen liikenneverkostossa on 2,5 miljardin euron suuruinen korjausvelka.

- Verkon kunto heikentyy vuosi vuodelta. Ihmisten ja tavaroiden turvallinen sekä saumaton liikkuminen on uhattuna yhä useammalla alueella. Rahoitustaso on riittämätön, ja se vaikuttaa turvallisuuteen ja sujuvuuteen sekä alueiden saavutettavuuteen ja yritysten kilpailukykyyn.

- Esimerkiksi päärataverkon kehittäminen, matka-aikojen nopeuttaminen ja liikenteen välityskyvyn parantaminen ovat saaneet rinnalleen uusia merkittäviä suurhankkeita, jotka odottavat rahoitusta.

Ohjelmassa esitetään tavoitteena, että Suomi kasvattaa rautateiden liikenne- ja infrakorjausinvestointiosuutta merkittävästi nykytasosta ottaen huomioon poikittais- ja vähäliikenteiset radat.

- Raideinvestointien määrää kasvatetaan nykytasosta investoimalla enemmän raiteisiin. Toteutetaan rautateiden nopeutus- ja turvallisuustoimenpiteitä perusväylänpidon tasokorotuksen sisällä. Vaarallisten tasoristeysten poistamiseen on varattu lisärahoitusta 22 miljoonaa euroa vuosina 2020–2022.

- Toteutetaan sähköistys Kemi–Laurila–Haaparanta välillä. Tämän kustannus on valtion talousarviolle 10 miljoonaa euroa. Sähköistys avaa yhteyden Pohjois-Ruotsin kautta rahti- ja matkustajaliikenteelle Eurooppaan ja Jäämerelle. Ratayhteys mahdollistaa uuden kuljetusreitin, palvelee teollisuutta ja avaa potentiaalia rajat ylittävään matkustajaliikenteeseen.

Ohjelman mukaan teollisuuden ja elinkeinoelämän kannalta infran kriittiset erityistarpeet otetaan huomioon ja rautateiden terminaaleja kunnostetaan mahdollisuuksien mukaan.

- Erityisesti rataverkkoa ja raideliikennettä koskeville miljardihankkeille on syytä tehdä laaja-alainen vaikutusten arviointi sekä suunnitella ja rakentaa ne nykyisen verkon kanssa toimiviksi kokonaisuuksiksi, jotka tuovat lisää matkustajia raiteille ja mahdollistavat järkevän rahankäytön.

- Hankkeet tukevat Suomen kehittämistä, työvoiman liikkumista, kestävän liikkumisen tavoitteita toiminnallisesti ja alueellisesti tasapainoisella tavalla sekä tarjoavat kilpailukykyisen vaihtoehdon lentoliikenteelle. Hankkeita ei eroteta koko väyläverkoston kehittämisestä ja 12-vuotisesta liikennejärjestelmäsuunnittelusta, jotta kustannustehokkaimmat ja toimivimmat ratkaisut tulevat käytäntöön.

Liikennepolitiikan näkökulmasta asetetaan reunaehdot hankeyhtiöille ja suhde infran omistamiseen.

• Valtio omistaa keskeisen infran

• Julkisomisteinen määräenemmistö yhtiöissä

• Rahoituksesta tulee olla maininta kuntien takauskeskuslaissa

• Rahoituskustannusten minimointi

• Yhtiön tulot perustuvat realistiseen arvioon

• Tuotto-odotukset eivät saa nostaa ratamaksuja kohtuuttomasti

• EU-rahoitushakujen varmistamiseksi väylähankkeiden suunnitteluvalmiutta edistetään. Hankehakuja tehostetaan tiedostaen, että joidenkin hankkeiden kohdalla toteutusvalmius on edennyt.

Ohjelmassa todetaan, että hallitus pääomittaa Pohjolan Rautatiet Oy:tä tarpeen mukaan ja käynnistääkseen jäljempänä luetellut rataverkon kehittämishankkeet niiden täyttäessä edellä määritellyt perusteet. Pääomitus toteutetaan julkisen talouden tasapainon ja menokehyksen raameissa.

• Päärata ja sen laajennukset

• Helsingistä länteen suuntautuva rata (mukaan lukien Espoon kaupunkirata)

• Helsingistä itään suuntautuva rata Pisara-radan ja Helsingin ratapihan järjestelyjen osalta on varmistettava liikenteen kehittämisen ja kansantalouden kannalta tehokkain ja parhaan kokonaishyödyn tuova malli.

Eteneminen suurissa ratahankkeissa edellyttää sopimukseen pääsemistä toteutuksesta ja rahoituksesta valtion, kuntien ja muiden mahdollisten hyödynsaajien kanssa. Investointikokonaisuuden yhteydessä on otettava huomioon, että rautateiden ohjaus-ja turvallisuusjärjestelmä tarvitsee päivittämisohjelman.

(Kuva: Timo Lehtimäki)

Oulun kaupunkiseudulla lähijunaliikenneselvitys

Oulun kaupunkiseudulla lähijunaliikenneselvitys

Liittojohtaja: Hallitusohjelman liikennepolitiikka vie rautatieliikennettä myönteiseen suuntaan

Liittojohtaja: Hallitusohjelman liikennepolitiikka vie rautatieliikennettä myönteiseen suuntaan