VR:n matkustajaliikenteen tulos nousi plussalle kesällä

VR:n matkustajaliikenteen tulos nousi plussalle kesällä

VR-yhtymän toimitusjohtaja Lauri Sipponen kertoo, että yhtiö on vihdoin viimein pääsemässä eroon koronaikeestä.

- Koronaepidemian aiheuttaman pitkän alavireisen jakson jälkeen on ilo todeta, että konsernimme liikevaihto kasvoi jälleen ja kolmannen vuosineljänneksen liikevoitto oli positiivinen. VR Matkustajaliikenteen katsauskauden tulos oli positiivinen ensimmäistä kertaa korona-aikana vapaa-ajan matkustamisen ansiosta.

- VR Transpointin kuljetusten kysyntä jatkui hyvänä. Onnistuminen ei olisi ollut mahdollista ilman osaavaa henkilökuntaamme, joka on huolehtinut asiakkaiden palvelusta ja innovoinut uutta myös kriisiajan keskellä. 

Junamatkustamisessa tapahtui myönteinen käänne kesällä. VR Matkustajaliikenteen myynti on kehittynyt hyvin samalla, kun yhteiskunta on pikkuhiljaa avautunut jakun rajoitukset lieventyneet rokotusten edetessä.

- Lisäksi olemme tukeneet matkustamista hintakampanjoilla ja uudet palvelut, kuten aamupalojen toimittaminen yöjunien hytteihin, on otettu myönteisesti vastaan. Vaikka emme vielä ole kaukoliikenteen matkamäärissä yltäneet vuoden 2019 tasolle, kasvua on nähtävissä viime vuoteen verrattuna. 

Matkustaminen painottuu tällä hetkellä vahvasti vapaa-aikaan. Ruskasesongin matkustaminen oli vilkasta ja erityisesti yöjunat ovat saavuttaneet suosiota.

- Arjen työmatkustaminen ei ole elpynyt yhtä hyvin. VR liikennöi laajalla vuorotarjonnalla; kaukojunavuoroja lisättiin töihin ja kouluun paluuseen. Lisäksi yöjunaliikenteeseen on tuotu kokonaan uusia vuoroja. Katsauskaudella käynnistyi uuden yöjunakaluston julkinen hankinta, johon sisältyy yhdeksän makuuvaunua ja kahdeksan autovaunua. 

- Panostamme ilmastoystävälliseen sähköiseen liikenteeseen juna- ja kaupunkiliikenteessä. Tampereen raitioliikenteen aloitusta juhlittiin elokuun alussa ja samalla VR:stä tuli raitiotieoperaattori.

VR Transpointin kuljetusvolyymien kasvu jatkui ja liikevaihto ylitti edellisvuoden. Kasvua tuki metsä- ja metalliteollisuuden hyvä suhdanne, joka lisäsi volyymeja rautatie- ja maantielogistiikassa.  Kansainvälinen rautatieliikenne piristyi heinä-syyskuun aikana.

- Kuitenkin kannattavuutta ovat heikentäneet sähkön ja polttoaineiden ennätyskorkeat hinnat.

Kierrätyslogistiikkaan erikoistuneen Transitar Oy:n kauppa astui voimaan heinäkuun alussa, minkä seurauksena VR Transpoint vahvistaa asemaansa kiertotalouslogistiikassa. 

VR FleetCaren toiminta Pieksämäellä laajeni uuden komponenttipajan käyttöönoton myötä. Tuotanto alkoi syyskuussa. Komponenttipajalla kunnostetaan muun muassa VR Groupin vetureiden telit. Komponenttien elinkaaripalvelut on hiljattain keskitetty omaan liiketoimintayksikköön. VR FleetCare ottaa askelia kasvun saralla ja on laajentamassa kunnossapito-osaamistaan raiteilla liikkuvasta kalustosta uudelle toimialalle ja alkaa huoltaa sähköbusseja Tampereella.

Koronatilanne määrittelee edelleen loppuvuoden näkymiä VR Matkustajaliikenteessä. Vapaa-ajan matkustamisen osalta kehitys näyttää myönteiseltä, mutta työmatkustamisen palautumiseen liittyy edelleen epävarmuutta, valtakunnallisen etätyösuosituksen päättymisestä huolimatta. VR Transpointin osalta kuljetusten kysynnän ennakoidaan pysyvän nykyisellä hyvällä tasolla. Sähkön ja polttoaineen hintojen nousu kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti kannattavuuteen. 

Konsernitasolla VR Group odottaa koko vuoden liikevaihdon kasvavan ja tuloksen parantuvan viime vuoteen nähden. Pidemmällä tähtäimellä ilmastoystävällisen raideliikenteen suosiota ja VR Groupin liiketoimintaa tukevat kaupungistumisen ja ympäristötietoisuuden megatrendit. Suhtautuminen raide- ja joukkoliikenteeseen on yhteiskunnan tasolla myönteistä. Sekä matkustaja- että tavaraliikenteen asiakkaat pyrkivät enenevissä määrin lisäämään raideliikenteen käyttöä. VR Group kasvattaa rautateiden liikennemuoto-osuutta aktiivisesti omilla toimillaan ja vastaamalla asiakkaiden odotuksiin.  

(Kuva: Pekko Oksanen)

Valtioneuvosto hyväksyi Itärata-hankeyhtiön perustamisen - Pohjolan Rautatiet Oy selvitystilaan

Valtioneuvosto hyväksyi Itärata-hankeyhtiön perustamisen - Pohjolan Rautatiet Oy selvitystilaan

VR:n johtoryhmän jäsen siirtyy Helsingin omistamaan palveluyhtiöön

VR:n johtoryhmän jäsen siirtyy Helsingin omistamaan palveluyhtiöön