Tampereen Ratikan liikennöinti on alkanut – Pääministeri Sanna Marin antoi lähtölaukauksen

Tampereen Ratikan liikennöinti on alkanut – Pääministeri Sanna Marin antoi lähtölaukauksen

Tampereen Ratikan liikennöinti on alkanut. Matkustajaliikenne käynnistyi maanantaiaamuna kahdella linjalla: linjan 3 vuorot lähtivät Hervannan kampukselta, Hervantajärveltä sekä Pyynikintorilta ja linjan 1 vuorot Kaupin kampukselta sekä Sorin aukiolta. Varhaisesta lähtöajasta huolimatta historialliset Tampereen Ratikan ensimmäiset lähdöt olivat saaneet liikkeelle hyvän määrän innokkaita matkustajia.

– Pysäkeillä oli väkeä jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä lähtöä. Ruuhkaa ei muodostunut kuten osasimme ennakoidakin ja turvavälit pystyttiin hienosti säilyttämään. Olin itse mukana ensimmäisellä lähdöllä Pyynikintorilta ja aamu oli minulle ikimuistoinen, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö toteaa.

– On ollut todella hienoa seurata, miten kovasti ihmiset ovat odottaneet Ratikan liikennöinnin aloitusta. Toivomme kovasti, että tamperelaiset ja täällä muuten liikkuvat ottavat tämän uuden, esteettömän ja sujuvan joukkoliikennemuodon omakseen ja kehittävät sitä jatkossakin kanssamme.

Tampereen raitiotiehanke on pysynyt kokonaisuutena täysin aikataulussa ja rakennustyöt ovat valmistuneet osittain jopa etuajassa. Hankkeen myötä seudullinen joukkoliikennekokonaisuus on saanut täydennystä uudesta liikennevälineestä ja bussilinjasto on uudistettu, jotta kokonaisuus palvelee asukkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Uusi linjasto otettiin käyttöön Ratikan liikennöinnin aloittamisen yhteydessä.

– Ratikan liikennöinnin aloittamisen myötä myös bussilinjasto on kokenut historiallisen suuren muutostarpeen ja siksi uutta linjastoa on suunniteltu jo vuodesta 2018 alkaen yhdessä asukkaiden kanssa. Liikenne on lähtenyt kaiken kaikkiaan oikein hienosti käyntiin. Tarkempaa analyysia teemme vielä hieman myöhemmin, Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita sanoo.

Liikennöinnin alkaminen on merkittävä virstanpylväs Ratikan operoinnista vastaavalle VR:lle. Uudet kuljettajat ja liikenteenohjaajat ovat saaneet kokemusta jo koeajojen ja koeliikenteen aikana, mutta saadut opit tulevat täydellisesti käyttöön nyt, liikennöinnin alettua.

– Liikenteenohjaajat ja kuljettajat ovat viimeiset viikot harjoitelleet tiiviisti liikennöintiä koe- ja ajo-opetusten merkeissä ja siten valmistautuneet liikenteen aloittamiseen. Olemme todella innoissamme, kun pääsimme tänään aloittamaan varsinaisen liikenteen! Tätä varten olemme tehneet lujasti töitä ja hioneet toimintaa. Nyt pääsemme näkemään tulokset käytännössä ja tarjoamaan matkustajille sujuvia sekä mukavia matkoja, Ratikasta VR:llä vastaava projektipäällikkö Vesa Rauhala kertoo.

Pääministeri Sanna Marin antoi Tampereen Ratikka-ajalle lähtölaukauksen sunnuntaina 8. elokuuta Ratikka-juhlassa. Koronatilanteen vuoksi juhlaa vietettiin vain verkossa. Juhlan tallenne on katsottavissa juhlan sivuilla osoitteessa https://live.tampereenratikka.fi. Juhla esitettiin Jugendtorilta kuvattuna suorana lähetyksenä. Sen pääesiintyjinä nähtiin Keskustorille ajetun kymmenen Ratikan lisäksi Diandra, Jenni Mustajärvi ja TAKOMO. Lisäksi juhlassa nähtiin vauhdikas esitys Tampereen Työväen Teatterin Matilda-musikaalista. Juhlapuhujina toimivat Marin sekä Tampereen pormestari Lauri Lyly.

(Kuva: Pasi Tiitola)

Tutkija: HKL:n yhtiöittämisprosessi on epäonnistunut - Prosessi on keskeytettävä väliaikaisesti

Tutkija: HKL:n yhtiöittämisprosessi on epäonnistunut - Prosessi on keskeytettävä väliaikaisesti

VR: Kaluston kierrätyksellä ei ole yhteyttä matkustajaliikenteen kilpailun avautumiseen

VR: Kaluston kierrätyksellä ei ole yhteyttä matkustajaliikenteen kilpailun avautumiseen