Pirkanmaan liitto: Poikittaissuuntainen Suomen kehärata parantaisi rautatieliikenteen kilpailukykyä

Pirkanmaan liitto: Poikittaissuuntainen Suomen kehärata parantaisi rautatieliikenteen kilpailukykyä

Ilmastonmuutos ja kaupungistuminen ovat megatrendejä, jotka luovat paineen rautatieliikenteen merkittä­välle kasvulle. Näin todetaan Pirkanmaan liiton Suomen kehärata -selvityksessä, jossa käsitellään Suomen länsirannikolta itärajalle suuntautuvan poikittaisraideliikenteen kehittämistä.

- Nykytilassa Suomen rataverkko kuormittuu useilla yhteysväleillä. Kau­pungistuminen on lisännyt henkilöliikennettä Suomen eri osien välillä voimakkaasti viime vuosina ja kasvu tulee jatkumaan.

- Jo nyt on näh­tävissä rataosien kapasiteetin vajausta. Tämä tulee johtamaan myös tavarajunien palvelutason heikkenemiseen, mikä heikentää kansain­välisten yritysten logistista kilpailukykyä sekä ohjaa kuljetuksia enti­sestään tieverkolle. Samaan aikaan Suomessa on käyttämätöntä rata­verkkoa, joka tarjoaa mahdollisuuden ratkaista edellä mainittuja ongelmia.

Liitto muistuttaa, että rataverkko ja liikennemarkkinat ovat kytkennässä toisiinsa: ei toista ilman toista.

- Rataverkkoon panostaminen on välttämätöntä nykyisen liikenteen tehostamiseksi ja rautatiemarkkinoiden kehittä­miseksi.

Suomen kehärata vastaa hallitusohjelman tavoitteisiin ja edistää teollisuuden sekä logistiikkayritysten hiilineutraaliustavoitetta parantamalla rautatieliikenteen kilpailukykyä.

Kehärata Porista Parkanon ja Keski-Suomen kautta Parikkalaan vapauttaa tilaa henkilöliikenteen volyymin ja nopeuden kasvulle pääradalla sekä yhteysväleillä Vainikkala-Riihimäki-Tampere-Pori sekä Tampere-Jyväskylä.

Se tarjoaa Venäjän transitovirroille pohjoisemman reitin länsirannikolle vapauttaen kaikkein kuormitetuimpia yhteysvälejä Kaakkois-Suomessa ja pääradalla sekä avaa metsä-, metalli- ja kemianteollisuuden tavaravirroille uusia reittejä ja parantaa kuljetusten toimintavarmuutta.

Kehärata mahdollistaa rautatiekuljetusten kasvun ja tiekuljetusten osittaisen siirtämisen juniin toimien vihreänä rahtiratana. Se voidaan ratageometrian osalta toteuttaa tavaraliikennettä suosivaksi, jolloin tavaraliikennekaluston kuluminen voidaan minimoida.

- Suomen kehäradan sijainti Suomea halkaisevana väylänä on erinomainen. Merkittävin puute on yhteysvälillä Pori-Parkano-Haapamäki. Radan käyttökuntoon laittaminen mahdollistaa kehäradan hyödyntämisen teollisuuden ja transitokuljetusten tarpeisiin.

Ministeri: Jäämeren rata on jo avattu

Ministeri: Jäämeren rata on jo avattu

Lehti: HSL:n talouskriisi on pelättyä pahempi

Lehti: HSL:n talouskriisi on pelättyä pahempi