Maakuntaliitto: Pandalinon liikennöinti käynnistyy

Maakuntaliitto: Pandalinon liikennöinti käynnistyy

Seinäjoki–Alavus–Ähtäri-välin junavuorot lisääntyvät merkittävästi joulukuun 15. päivästä alkaen. Vuorotarjontaa on kehitetty palvelemaan muun muassa työmatka- ja matkailuliikennettä aikataulurakennetta muuttamalla sekä kahdella uudella junavuorolla arkiaamuina ja viikonlopun lisävuoroilla.

Yhteysvälin junat on nimetty Pandalinoiksi. Pandalino-nimen käyttäminen lisää yhteysvälin raideliikenteen tunnettavuutta ja tuo esille alueen matkailukohteiden hyvää saavutettavuutta raiteilla.

– Uuden aikataulukauden myötä erityisesti opiskelijat, työmatkapendelöijät ja matkailijat saavat paremmin tarpeitansa vastaavat junayhteydet käyttöönsä. Toivon, että nämä huomattavat parannukset aikatauluissa näkyvät tämän yhteysvälin matkustajamäärien kasvussa, Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki toteaa.

Alavuden vs. kaupunginjohtaja Liisa Heinämäen mukaan uusi ostosopimus parantaa alueen raideliikenteen mahdollisuuksia.

– Vuorotarjonta parantaa ostos- ja matkailupalveluihin liittyvää asiointia alueella. Suorat yhteydet kauppakylän kulmalle mahdollistavat autottoman asioinnin monelta suunnalta. Myös työmatka- ja opiskelijaliikenteen lisääntyminen on tärkeää alueelle.

Liikenne- ja viestintäministeriö sekä VR-Yhtymä sopivat kuluvan vuoden keväällä ostoliikennesopimuksella toteutettavasta junaliikenteestä vuonna 2020. Uusi sopimus lisää lähiliikenteen junavuoroja maakunnissa ja on aiempaa läpinäkyvämpi.  

Junaliikennepilotin kalusto- ja infrakustannuksista vastaa kokonaisuudessaan liikenne- ja viestintäministeriö sekä VR. Maakunnan liitto ja ratavarren kaupungit osallistuvat muun muassa yhteysvälin markkinointi- ja asemanseutujen kehittämiskuluihin.

Ostosopimuksella valtio sitoutuu ostamaan VR:ltä junaliikennettä 1.1.-31.12.2020 välisenä aikana. Sopimuksessa on mukana jatko-optio, joka antaa osapuolille mahdollisuuden jatkaa sopimuksen voimassaoloa 19. kesäkuuta 2022 saakka. Velvoiteliikennesopimus päättyy 14.12.2019. Kauko- ja lähiliikenteen ostamista koskevan sopimuksen voimassaolo päättyy 31.12.2019.

Suunnittelujohtaja Antti Saartenoja Etelä-Pohjanmaan liitosta korostaa, että uusittu ostosopimus on vasta lähtölaukaus alueen junaliikenteen kehittämiseen.

– Tällä päätöksellä saamme vakaan alustan junaliikenteen kehittämiseen. Nyt pallo on meillä ja VR:llä. Seuraavaksi laitetaan panoksia yhteysvälin tunnettuuden lisäämiseen, asemanseutujen kehittämiseen matkaketjujen näkökulmasta sekä lippujärjestelmien ja lippujen kontrolloinnin jatkojalostamiseen.

Lehti: Tanskan Arriva luopuu talousvaikeuksissaan henkilöstön joululahjoista

Lehti: Tanskan Arriva luopuu talousvaikeuksissaan henkilöstön joululahjoista

 Tampereen raitiovaunuvarikon rakentamistyöt valmiit - Rasselle monipuolinen ja nykyaikainen kotipesä

Tampereen raitiovaunuvarikon rakentamistyöt valmiit - Rasselle monipuolinen ja nykyaikainen kotipesä