Komissio ehdottaa vuodesta 2021 Euroopan rautateiden teemavuotta

Komissio ehdottaa vuodesta 2021 Euroopan rautateiden teemavuotta

Euroopan komissio on ehdottanut, että vuodesta 2021 tehtäisiin Euroopan rautateiden teemavuosi. Tavoitteena on edistää Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita liikenteen alalla. Vuonna 2021 toteutettavilla tapahtumilla, kampanjoilla ja aloitteilla edistetään rautateitä kestävänä, innovatiivisena ja turvallisena liikennemuotona. Tavoitteena on korostaa rautateiden hyötyjä ihmisille, taloudelle ja ilmastolle sekä keskittyä jäljellä oleviin haasteisiin, jotta pystyttäisiin luomaan todellinen rajaton yhtenäinen eurooppalainen rautatiealue.

- Kun rautatieliikenteen suunnittelu ja organisointi saadaan vastaamaan uusimman kehityksen periaatteita, saadaan epäilemättä valtavia hyötyjä useimmilla osalohkoilla, kuten kestävyydessä, turvallisuudessa ja jopa nopeudessa, liikennekomissaari Adina Vălean sanoo.

- Rautateillä on kuitenkin myös syvällisempi merkitys, sillä ne eivät tarjoa vain fyysisiä yhteyksiä paikasta toiseen. Yhdenmukaisen ja toimivan verkoston luominen kaikkialle Eurooppaan on osa poliittista yhteenkuuluvuutta. Ei ole sattumaa, että teemavuosi järjestetään ensi vuonna. Ajankohta on otollinen, sillä EU tarvitsee tämäntyyppistä kollektiivista sitoumusta.

Rautatieliikenne on yksi kestävimmistä ja turvallisimmista liikennemuodoista. Rautatiet ovatkin merkittävässä roolissa Euroopan tulevassa liikennejärjestelmässä. Rautatieliikenne ei ole ainoastaan ympäristöä säästävää ja energiatehokasta, vaan se on myös ainoa liikennemuoto, jonka hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet lähes jatkuvasti vuodesta 1990 lähtien samalla kun liikennemäärät ovat kasvaneet.

Rautatiet luovat yhteyksiä ihmisten, alueiden ja yritysten välille kaikkialla EU:ssa. Ne ovat osoitus Euroopan teknisestä asiantuntemuksesta ja osa kulttuuriperintöämme.

Euroopan rautateiden teemavuosi 2021 auttaa vauhdittamaan rautateiden nykyaikaistamista, jota tarvitaan kasvattamaan rautateiden suosiota vaihtoehtona vähemmän kestäville liikennemuodoille.

Vuosi 2021 on ensimmäinen kokonainen vuosi, jona neljännessä rautatiepaketissa sovitut säännöt pannaan täytäntöön kaikkialla EU:ssa. Vuonna 2021 vietetään useita tärkeitä rautatieliikenteen vuosipäiviä: ensimmäisen rautatiepaketin 20-vuotisjuhlaa, kahden EU:ssa sijaitsevan pääkaupungin (Pariisin ja Brysselin) välisen aivan ensimmäisen rautatieyhteyden 175-vuotisjuhlaa sekä TGV-junien 40-vuotisjuhlaa ja ICE-junien 30-vuotisjuhlaa.

Kansainvälinen taidefestivaali EUROPALIA on jo valinnut rautatiet vuoden 2021 teemakseen ja osallistuu aktiivisesti Euroopan rautateiden teemavuonna toteutettaviin monenlaisiin toimiin.

Euroopan komissio esitteli 11. joulukuuta 2019 antamassaan tiedonannossa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman EU:ta ja EU-kansalaisia varten. Ohjelman tavoitteena on ilmastoneutraali EU vuoteen 2050 mennessä. Koska liikenteen osuus EU:n kasvihuonekaasupäästöistä on neljännes, ala on keskeisessä asemassa tämän tavoitteen saavuttamisessa ja sille on asetettu tavoitteeksi vähentää päästöjään 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Osana Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa komissio valmistelee kestävää ja älykästä liikkuvuutta koskevaa strategiaa, jossa käsitellään kaikkien liikennemuotojen päästöjä. EU:n sisäisestä rahdista 75 prosenttia kuljetetaan maanteitse. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on siirtää huomattava osa siitä rauta- ja vesiteitse kuljetettavaksi.

Komission ehdotukselle vuoden 2021 julistamisesta Euroopan rautateiden teemavuodeksi tarvitaan seuraavaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksyntä.

(Kuva: Deutsche Bahn)

HKL: Kulku etuovista muuttuu osassa raitiovaunuja - Tarkoitus suojella kuljettajia koronavirukselta

HKL: Kulku etuovista muuttuu osassa raitiovaunuja - Tarkoitus suojella kuljettajia koronavirukselta

Väylä: Ratatöitä tehdään tänä vuonna runsaasti eri puolilla Suomea

Väylä: Ratatöitä tehdään tänä vuonna runsaasti eri puolilla Suomea