Kauppakamarit, kaupungit ja maakuntaliitot vetoavat VR:ään: Pieksämäki tarvitsee kaikki junavuoronsa

Kauppakamarit, kaupungit ja maakuntaliitot vetoavat VR:ään: Pieksämäki tarvitsee kaikki junavuoronsa

VR on julkaissut uudet kaukoliikenteen aikataulut, jotka tulevat voimaan 15.12.2019. Aikataulumuutoksen yhteydessä VR on lakkauttamassa joukon vuoroja Pieksämäki-Jyväskylä-Pieksämäki yhteysvälillä. Aikataulujen muutos ei koske vain Jyväskylän ja Pieksämäen välisiä yhteyksiä, sillä edellä mainituilta vuoroilta on ollut toimivat vaihtoyhteydet Savon-radan liikenteeseen, mikä on mahdollistanut matkaketjun jatkumisen Kuopioon/Kuopiosta asti. Aikataulumuutos heikentää palvelutasoa myös Joensuun suuntaan.

Varsinkin aamuvuorojen lakkauttaminen heikentää mahdollisuuksia tehdä päivittäisiä työ- ja asiointimatkoja joukkoliikenteellä Kuopio-Pieksämäki-Jyväskylä-Tampere -välillä. Lisäksi IC 151 lakkauttaminen katkaisee sujuvan matkaketjun Joensuun suuntaan.

- Pieksämäki on perinteinen raideliikenteen solmukohta, jonka vuorotarjontaan tehtävät muutokset vaikuttavat laajalti kaupunkien saavutettavuuteen, kuten tämäkin muutos osoittaa. On oletettavaa, että yhä suurempi osa työ- ja asiointimatkoista tehdään jatkossa muutoin kuin joukkoliikenteellä näillä yhteysväleillä. Se ei tue hallitusohjelman liikennepoliittisten tavoitteiden eikä Suomelle asetettujen päästövähennystavoitteiden saavuttamista, Etelä-Savon maakuntajohtaja Pentti Mäkinen sanoo.

Maakunnat (Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Keski-Suomi) ja kaupungit (Pieksämäki, Kuopio, Joensuu ja Jyväskylä) sekä kauppakamarit (Etelä-Savon, Kuopion alueen ja Keski-Suomen sekä Pohjois-Karjalan) ovat jättäneet VR:lle ja Liikenne- ja viestintäministeriölle vetoomukset aamuvuorojen säilyttämiseksi.

- Vuorojen säilyttäminen nähdään laajalti tärkeänä alueiden saavutettavuuden ja elinkeinoelämän kannalta. Mikäli kyseiset vuorot eivät ole VR:lle markkinaehtoisesti kannattavia, tulisi ne ottaa osaksi VR:n ja Liikenne- ja viestintäministeriön välistä osto- ja velvoiteliikennesopimusta.

Kuljetusliitot: Postialan lakon rikkominen vuokratyöntekijöillä johtaa laajempiin työtaisteluihin

Kuljetusliitot: Postialan lakon rikkominen vuokratyöntekijöillä johtaa laajempiin työtaisteluihin

ETF: Konduktöörit kuuluvat juniin

ETF: Konduktöörit kuuluvat juniin