Järjestö: Junalla matkustaminen jopa 30 kertaa lentämistä kalliimpaa Euroopassa

Järjestö: Junalla matkustaminen jopa 30 kertaa lentämistä kalliimpaa Euroopassa

Eteläisen Euroopan paahtuessa ennätyslämpötiloissa ympäristöjärjestö Greenpeacen Keski- ja Itä-Euroopan toimiston teettämä selvitys osoittaa, kuinka eurooppalaisia kannustetaan lentämään junalla matkustamisen sijaan. Raportin mukaan EU:n ja kansallisen tason liikennepolitiikka pitää yllä epäreilua kilpailuetua ilmastolle haitallisille lentoyhtiöille.

Selvityksessä verrataan lento- ja junalippujen hintoja 112 reitillä Euroopassa yhdeksänä eri ajankohtana. Selvityksen mukaan junaliput ovat keskimäärin kaksi kertaa kalliimpia kuin lentoliput. Lontoon ja Barcelonan välillä junamatkan hinta on jopa 30 kertaa lentoa kalliimpia. Selvityksen harvoja poikkeuksia on Suomesta esimerkiksi otettu Helsingin ja Oulun välinen matka, jossa juna oli lentoa halvempi.

Ranskan sisäisistä lennoista tehdyssä selvityksessä todettiin, että lentämisen ilmastovaikutus oli 22-84 kertaa pahempi kuin saman välin matkustaminen junalla. Tästä huolimatta lentoyhtiöt ovat vapautettuja kerosiinin verosta. Transport & Environment arvioi äskettäin, että veronmaksajat menettävät Euroopassa yhteensä 34 miljardia euroa vuodessa tämän ja muiden verovapautusten ansiosta. Rautateillä ei ole vastaavia etuja. Suunnitelma lentoyhtiöiden kerosiiniverovapauden tarkistamisesta on pysähtynyt EU:ssa.

Lentoyhtiöt hyötyvät veroeduista. Lentokoneet saastuttavat paljon enemmän kuin junat, joten miksi ihmisiä kannustetaan lentämään? Etenkin halpalentoyhtiöt ovat käyttäneet hyväkseen kaikkia mahdollisia porsaanreikiä. Maapallon ja ihmisten vuoksi poliitikkojen on toimittava, jotta tilanne saadaan päinvastaiseksi ja junalla matkustaminen edullisemmaksi, Greenpeacen EU-toimiston liikenteen ilmastoasiantuntija Lorelei Limousin sanoo.

Vaikka tässä selvityksessä juna vei Helsinki-Oulu -välillä voiton, on Suomessa tehtävää. Kotimaassa turhat tuet kotimaan lentoreiteillä on lopetettava, juna on paras vaihtoehto täällä kaupungista toiseen liikuttaessa, Greenpeace Nordenin apulaismaajohtaja Juha Aromaa toteaa.

Raportissa analysoidaan 112 reittiä Euroopan unionissa, Isossa-Britanniassa, Sveitsissä ja Norjassa yhdeksänä ajankohtana. Analysoiduista reiteistä 94 on rajat ylittäviä yhteyksiä ja 18 kotimaan yhteyksiä.

Junaliput näillä reiteillä ovat keskimäärin kaksi kertaa kalliimpia kuin lentoliput ja noin neljä kertaa kalliimpia Isossa-Britanniassa ja Espanjassa

Lentoliput ovat halvempia kuin junaliput 71 prosentilla selvityksessä olleista reiteistä.

Vain 23 Euroopan reitillä junaliput ovat lähes aina halvempia kuin lentoliput.

Halpalentoyhtiöt liikennöivät 79 prosenttia selvityksessä olleista reiteistä ja ne ovat useimmiten halvempia kuin junat.

Greenpeace kehottaa kaikkia Euroopan hallituksia ottamaan käyttöön ilmastoliput, edulliset ja yksinkertaiset pitkän aikavälin liput, jotka ovat voimassa kaikissa julkisissa kulkuvälineissä tietyssä maassa tai tietyllä alueella. Yhdessä EU:n toimielinten kanssa jäsenmaiden tulisi myös tehdä yhteistyötä rajat ylittävän ilmastolipun toteuttamiseksi. Asteittainen luopuminen lentoyhtiöiden tuista ja hiilidioksidipäästöihin perustuva verotus mahdollistaisivat tulot ilmastolippujen rahoittamiseen ja julkisten liikenneverkkojen parantamiseen.

Lentoliikenne on viime vuosikymmeninä ollut nopeimmin kasvava kasvihuonekaasupäästöjen lähde Euroopassa ja se on lisääntynyt 29 prosenttia vuosina 2009–2019.

HS: Helsinkiin tulossa uusi pikaraitiotie

HS: Helsinkiin tulossa uusi pikaraitiotie

Tampereen Ratikka järjestää taidetyöpajoja

Tampereen Ratikka järjestää taidetyöpajoja