ETF: Kunnon työolot auttavat rautatiealan työvoimapulassa

ETF: Kunnon työolot auttavat rautatiealan työvoimapulassa

Euroopan kuljetustyöntekijöiden liitto ETF toteaa, että työvoimapulan jatkuessa rautatietyöntekijät kaikkialla Euroopassa ovat ryhtyneet toimiin parempien työolojen puolesta.

Esimerkiksi Italiassa rautatietyöntekijät vaativat parempaa työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista, kohtuullisempi työkuormia, parempaa koulutusta ja lisää palkkaa. Alankomaissa rautatieyhtiöt ovat joutuneet perumaan junavuoroja henkilöstön puutteen vuoksi. Hollantilainen rautatieyhtiö NS käytti jopa toimistotyöntekijöitä junahenkilöstönä.

Belgiassa rautatietyöntekijät ovat alkaneet lakkoon protestoidakseen henkilöstöpulaa ja sen vaikutuksia heidän työoloihinsa. Saksassa rautatietyöntekijät ovat ryhtyneet lakkoon vaatiakseen oikeudenmukaista palkkaa ja parempia työoloja. Isossa-Britanniassa on käynnissä kiista palkasta ja työehdoista.

ETF:n mukaan lakot tulevat aina olemaan viimeinen keino eikä niihin koskaan ryhdytä kevyesti.

- Ne ovat herätys työnantajille ja hallituksille investoimaan työvoimaan, tarjoamaan parempia työoloja ja takaamaan kestävät sekä laadukkaat rautatiepalvelut kaikille. Ilman riittäviä investointeja henkilöstöön ja infrastruktuuriin rautatieliikenne ei voi toimia kestävän liikenteen selkärankana ja tällä on vakavia seurauksia talouteen, ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Henkilöstöpula tuo valtavia paineita nykyiselle työvoimalle, mikä on johtanut työuupumukseen, stressiin ja korkeaan vaihtuvuuteen.

- Työolojen parantaminen voi auttaa lievittämään tätä painetta, parantamaan moraalia ja houkuttelemaan alalle uusia kykyjä, mikä on ikääntyvän työvoiman vuoksi yhä kiireellisempi asia. Rautateiden lakot ovat selvä osoitus kiireellisestä tarpeesta puuttua työvoimapulakriisiin ja parantaa rautatietyöntekijöiden työoloja.

Muu maa mansikka - VR vaihtoi suomalaisjohtajan ruotsalaisosaajaan

Muu maa mansikka - VR vaihtoi suomalaisjohtajan ruotsalaisosaajaan

IS: Rautatieläiset tavoittelevat 12 prosentin palkankorotusta Saksassa

IS: Rautatieläiset tavoittelevat 12 prosentin palkankorotusta Saksassa