Ammattikorkea selvittää junamatkustuksen vähenemistä Kotkan ja Kouvolan välillä

Ammattikorkea selvittää junamatkustuksen vähenemistä Kotkan ja Kouvolan välillä

Junaliikenteen matkustajien määrä Kotkan ja Kouvolan välillä on laskenut kymmenillä tuhansilla samaan aikaan, kun matkustamisen tarve on kasvanut.

Syiden selvittämiseksi on avattu kysely junaliikenteen aikataulujen parantamiseksi Kotka-Kouvola-välillä. Se on ensimmäinen osa kaupunkien välisen junaliikenteen kehittämiseksi tehtävää selvitystä, jonka on määrä valmistua huhtikuussa 2019. Selvitystä koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

Tarve selvitykselle on lähtenyt Kotkan ja Kouvolan kaupunkien sekä Kymenlaakson liiton aloitteesta, Se liittyy muun muassa junaliikenteen lähivuosina avautuvaan kilpailutukseen. Kotkan ja Kouvolan välinen junaliikenne kilpailutetaan osana Etelä-Suomen taajamaliikennettä ja kilpailutetun liikenteen on määrä alkaa kesällä 2022. 

– Kotka-Kouvola-yhteysvälin kehittäminen on maakuntaohjelman kärkihanke ja henkilöjunaliikenteen vuorotarjonnan lisääminen on yksi keskeisimmistä tavoitteista, aluekehitysjohtaja Riitta Kallström Kymenlaakson liitosta sanoo.

Selvityksessä etsitään aikataulua, joka sopisi yhä useamman käyttäjän tarpeisiin ja lisäisi junalla matkustamista. Kohderyhmää ovat työmatkustajat sekä opiskelijat. Viiden vuoden aikana junamatkustajien vuosittainen määrä on pudonnut yli 40 000. Viime vuonna kaupunkien välillä junalla matkusti enää 90 000 matkustajaa, kun vuonna 2013 määrä oli vielä 130 000. Samaan aikaan kuitenkin tarve matkustamiselle muun muassa työn ja opiskeluiden takia on lisääntynyt.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen viime vuonna tekemän lausunnon mukaan Kotka-Kouvola-välin työmatkustamisen potentiaali on noin 10 000 matkaa päivässä, josta jopa puolet voitaisiin tehdä käyttäen joukkoliikennettä. Nykyisillä junien aikatauluilla työmatkustaminen on useimmille kuitenkin lähes mahdotonta ja oman auton käyttö on suosituin liikkumismuoto.

– Junavuoroja on ensiavuksi lisätty jo maaliskuussa, mutta aikataulujen perusteellinen tarkastelu tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin ja siksi selvitys on tarpeen, tutkimuspäällikkö Tiina Poikolainen Xamkilta toteaa.

Raideliikenteen parempaan käytettävyyteen tähtäävä selvitys on avattu Kymenlaakson liiton verkkosivuille osoitteeseen www.kymenlaakso.fi, josta sen voi löytää etusivulta nimellä YHTEYSVÄLI–KYSELY. Kyselyyn vastaaminen vie 4-12 minuuttia ja se on avoin kaikille kymenlaaksolaisille. Kyselyyn voi vastata, vaikka ei matkustaisikaan junalla – kaikki tieto, joka auttaa yhteysvälin kehittämissä otetaan kiitollisena vastaan.

– Lähes poikkeuksetta kaikilla tuntuu olevan jonkinlainen mielipide junaliikenteestä ja aikataulujen toimivuudesta, kun aihe otetaan esille, Xamkin projektipäällikkö Petri Kähärä kertoo.

– Toivon, että saisimme runsaasti palautetta kyselyyn, sillä aihe on Kymenlaaksolle todella tärkeä ja ajankohtainen.

Kysely on avoinna vuoden loppuun saakka. Kysely on osa Xamkin Kotka-Kouvola-yhteysvälin kehittäminen -hanketta, jota rahoittaa Kymenlaakson liitto.

Raitiovaununkuljettajat jakavat heijastimia Lucian päivänä

Raitiovaununkuljettajat jakavat heijastimia Lucian päivänä

Europarlamentaarikko: Päärata mukaan eurooppalaiseen ydinverkkokäytävään - Avaa mahdollisuuksia miljardiluokan EU-rahoitukselle

Europarlamentaarikko: Päärata mukaan eurooppalaiseen ydinverkkokäytävään - Avaa mahdollisuuksia miljardiluokan EU-rahoitukselle