Ylityökielto näkyy puuttuvina vuoroina metro- ja raitioliikenteessä

Ylityökielto näkyy puuttuvina vuoroina metro- ja raitioliikenteessä

Metro- ja raitioliikenteessä jää aikataulunmukaisia lähtöjä ajamatta maanantaista alkaen Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n jäsenilleen asettaman ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vuoksi. HKL:n mukaan valtaosa metrojunan- ja raitiovaununkuljettajista on JHL:n jäseniä.

Kielto tarkoittaa raideliikenteessä esimerkiksi sitä, että ne raitio- ja metroliikenteen lähdöt jäävät ajamatta, joissa sairastuneiden kuljettajien tilalle ei riitä varakuljettajia. Lisäksi varakuljettajan puuttumisen takia pois liikenteestä jäävät vaunut on siirrettävä varikolle ennen kuin vaunu jäisi ilman kuljettajaa ja haettava taas takaisin varikolta, kun vaunuun riittää kuljettaja. Yksittäisen kuljettajan puuttuminen kertautuu siis useisiin lähtöihin. Vuoronvaihtokiellon vuoksi mahdollisuudet vaikuttaa siihen, mitkä lähdöt jäävät ajamatta, ovat rajalliset.

- Osa sairauspoissaoloista paikataan ylitöillä ja ylitöiden ollessa poissa keinovalikoimasta kaikkia sairauspoissaoloja ei pystytä paikkaamaan. Ylityökiellon lisäksi voimassa on JHL:n asettama vuoronvaihtokielto, jonka vuoksi työvuorojen vaihtamisella tai muilla työnantajan toimilla ei valitettavasti ole juuri mahdollista pienentää matkustajille aiheutuvia haittoja, HKL:n liikennöintiyksikön johtaja Arttu Kuukankorpi sanoo.

Ajamatta jäävien lähtöjen määrä vaihtelee päivittäin kuljettajatilanteen mukaan. Ajamatta jäävät ne lähdöt, joiden kuljettaja sairastuu ja joihin ei riitä varakuljettajaa, joten suurin osa ajamattomista lähdöistä selviää vasta samana tai edellisenä päivänä. Ajamatta jäävien lähtöjen linjat määräytyvät sen mukaan, mitä linjoja ja lähtöjä sairastunut kuljettaja olisi ajanut.

Erityisesti metroliikenteessä ajetaan osa liikennöintipäivän vuoroista ylitöinä, sillä kuljettajatarve on ollut odotettua suurempi mm. laajentuneen metroliikenteen vaatiman ennakoitua isomman kuljettajamäärän vuoksi.

HKL kouluttaa uusia metrojunankuljettajia jatkuvasti. Edellinen kuljettajakurssi valmistui tammikuussa, seuraava on jo käynnissä ja kevään kurssille haetaan parhaillaan oppilaita.

Metroliikenteessä varakuljettajia on tällä hetkellä vähän, joten ylityökielto näkyy väistämättä ajamattomina lähtöinä, pahoittelee Kuukankorpi.

HKL ja HSL tiedottavat liikennemuutoksista ja ajamatta jäävistä lähdöistä HSL:n poikkeusinfon kautta. Lisäksi tehdään kuulutuksia asemille tarpeen mukaan. HKL pahoittelee työtaistelutoimenpiteestä matkustajille aiheutuvaa haittaa.

JHL ilmoitti torstaina kunta-alaa koskevasta ylityökiellosta, joka alkaa maanantaina 5.2. klo 6. Kielto on voimassa toistaiseksi. Kiellon taustalla ovat meneillään olevat kunta-alan työehtosopimusneuvottelut.

Yle: Kiinan-junat tuovat Kouvolaan uusia työpaikkoja

Yle: Kiinan-junat tuovat Kouvolaan uusia työpaikkoja

Vaikea sää kurittaa junaliikennettä

Vaikea sää kurittaa junaliikennettä