Hiihtolomat täyttävät junat

Hiihtolomat täyttävät junat

Hiihtolomakausi alkaa etelästä ja kestää viikot 8-10. VR:n mukaan suurimmat matkustuspiikit osuvat viikonlopuille 16.-18.2. ja 23.-25.2. Suosituimpia ovat Lapin kohteet ja pohjoisen yöjunat ovat käytännössä loppuunmyytyjä. Hiihtolomasesonki jatkaa junamatkustuksen vahvana alkanutta vuotta: tammikuussa tehtiin jälleen yli miljoona matkaa (+9 %).

Lapin suosion vahva kasvu näkyy junissa. Etelän lomien alkaessa perjantaina 16.2. Helsingistä matkustetaan eniten Ouluun, Kemijärvelle, Kolariin ja Rovaniemelle.

- Loman viettoon pohjoiseen pääsee vielä junalla, mutta makuupaikat ovat käytännössä jo loppuunmyytyjä. Yöjunien päivävaunuissa on kuitenkin vielä tilaa.

Vuonna 2017 junamatkailu Lappiin kasvoi 4 %. Erityisesti aasialaisisten turistien matkustus Lappiin on lisääntynyt. Kysyntä kasvaa ympäri vuoden ja VR vastaa siihen lisäämällä vuoroja Lapin liikenteeseen. Kesäkuussa 2018 Helsinki–Kolari-välille tulee yksi viikoittainen lisävuoro molempiin suuntiin. Lisäksi syksyn ruskakauden ajaksi välille tulee vielä yhteensä 12 uutta junavuoroa.  

Junamatkustuksen vuosi on alkanut jälleen vahvasti: tammikuussa junissa matkusti 9 % viime vuotta enemmän asiakkaita. Erityisen vahvaa kasvu on isojen kaupunkien välillä. Helsingin ja Oulun välillä matkustus kasvoi 24 %, Helsingin ja Jyväskylän välillä 21 % sekä Helsingin ja Lappeenrannan välillä 18 %.

Junien täyttyessä kaikki nopean liikenteen junakalusto on hyödynnetty täysimääräisesti. Ruuhkajuniin on kuitenkin luvassa lisää paikkoja, kun VR kunnostaa 18 vanhempaa yksikerrosvaunua.

- Kunnostettavat vaunut otetaan käyttöön hitaammassa liikenteessä, joista samalla siirretään 1100 nopean kaluston asiakaspaikkaa suosituimmille reiteille. 2019 liikenteeseen tulee vielä 20 uutta, nopeaa kaksikerrosvaunua eli 2200 asiakaspaikkaa lisää.

Yle: Konduktööri pysäytti kaksi junaa perheen ajettua aseman ohi

Yle: Konduktööri pysäytti kaksi junaa perheen ajettua aseman ohi

Yle: Kuljettajilta murska-arvio HKL:n työoloille

Yle: Kuljettajilta murska-arvio HKL:n työoloille