VR voitti kisan Öresundstågin liikennöinnistä Etelä-Ruotsissa

VR voitti kisan Öresundstågin liikennöinnistä Etelä-Ruotsissa

VR Sverige AB on voittanut Öresundstågin ostoliikennesopimuksen Etelä-Ruotsissa. Sopimuksen mukainen liikennöinti alkaa joulukuussa 2025 ja jatkuu vuoden 2030 loppuun. Sopimus sisältää junakaluston kunnossapidon. Korkea laatu ja näkemys raideliikenteen kehityksestä ratkaisivat kisan VRn eduksi.

Liikenteen tilaaja on Öresundståg AB, joka on kuuden alueen – Blekingen, Hallandin, Kronobergin, Skånen, Kalmarin ja Länsi-Götanmaan – yhdessä omistama yhtiö. Öresundståg liikennöi Tanskan ja Ruotsin rajat ylittävällä Juutinrauman alueella.

Voitettu ostoliikennesopimus on VR:lle neljäs sen jälkeen, kun yhtiö laajeni Ruotsin markkinalle Arriva Ruotsin liiketoiminnan ostolla kesällä 2022. Toukokuussa 2024 VR laajensi toimintaansa maassa markkinaehtoiseen kaukoliikenteeseen ostamalla MTR Nordicin kaukoliikennetoiminnan MTRX:n, joka liikennöi Tukholma–Göteborg-reitillä nyt nimellä VR Snabbtåg. Kesällä 2024 VR voitti Norrtåg-liikennöintisopimuksen Ruotsin pohjoisimmissa lääneissä, missä liikennöinti käynnistyy joulukuussa 2025. 

Nyt voitetun viisivuotisen ostoliikennesopimuksen arvo on noin 105 miljoonaa euroa vuodessa. Se työllistää noin 880 työntekijää.

- Vahvuutemme tässä kisassa olivat vankka digitaalinen osaaminen, henkilöstökokemukseen panostaminen sekä pitkä kokemuksemme ja näkemyksemme raideliikenteen kehittämisestä. VR on jo vahvasti läsnä Etelä-Ruotsin joukkoliikenteessä. Olemme alueella suosittu työnantaja ja jatkamme nyt työnantajamaineemme rakentamista ja parhaiden osaajien houkuttelua. Erinomainen asiakaspalvelu ja liikenteen täsmällisyys ovat avaimet joukkoliikenteen suosion lisäämiseen niin täällä kuin Ruotsissa, VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula toteaa.

VR hakee Ruotsista strategiansa mukaisesti kannattavaa kasvua ja kokemusta kilpaillulta markkinalta valmistautuessaan kiristyvään raideliikennekilpailuun Suomessa. 

Valitusaika kilpailutuksesta päättyy 25.10.2024.

Humppila haluaa kehittää rautatieasemaansa - Kirjelmöi VR:n johdolle

Humppila haluaa kehittää rautatieasemaansa - Kirjelmöi VR:n johdolle