VR: Musiikkifestarit moninkertaistavat junien matkustajamäärät

VR: Musiikkifestarit moninkertaistavat junien matkustajamäärät

Festarit ovat monelle suomalaiselle kesän kohokohta ja niiden suosio näkyy VR:n matkoissa. Maailmanluokan esiintyjä voi jopa kahdeksankertaistaa matkamäärät tietyllä reitillä.

- Suosituimpiin festarijuniin kannattaa ostaa liput ajoissa etukäteen, VR muistuttaa.

Viime vuosien korkein matkamäärien kasvu nähtiin kesällä 2017, kun Guns N’ Roses esiintyi Hämeenlinnassa. Tuolloin junamatkat Hämeenlinnaan moninkertaistuivat keskivertolauantaihin verrattuna: kaikkein suosituimmilla reiteillä matkusti yli kahdeksankertainen määrä ihmisiä. Heavy metal -bändi Iron Maidenin esiintyminen kesäkuussa 2016 puolestaan jopa viisinkertaisti matkamäärät sekä etelästä että pohjoisesta. Edes tapahtuman ajoittuminen arkipäivälle ei pidätellyt suomalaista musiikkikansaa.

- Tänä kesänä yhä useampi valitsee festarimatkalleen junan, jossa festaritunnelma alkaa jo asemalta. Junamatkustamisen suosion kasvun ymmärtää, sillä sen avulla festarikävijä säästyy parkkipaikkojen metsästämiseltä ja kuskivuoron arpomiselta. Toki yleinen junamatkustamisen suosio ja halu vähentää ympäristön kuormitusta näkyy kesän junaliikenteessä, VR:n digitaalisista palveluista ja markkinoinnista vastaava Vanessa Lehtinen toteaa.

Monipäiväiset, useamman esiintyjän festarit rakentavat selkeitä matkustuspiikkejä. Esimerkiksi matkustusinto Seinäjoen Provinssirockiin oli tänä vuonna kovaa jo torstain avajaispäivänä, jolloin matkamäärät vähintään tuplaantuivat normaaliin verrattuna.

Tulevista musiikkitapahtumista erityisesti Metallican heinäkuinen keikka Hämeenlinnassa on junamatkustajien suursuosiossa. Menoliikenteen piikki osuu myöhäiseen iltapäivään ja paluuliikenteen suosituimmat vuorot lähtevät heti keikan jälkeen. Konsertin paluuliikennettä varten yön pikkutunneille on lisätty kolme ylimääräistä IC-junavuoroa Helsinkiin ja kaksi Tampereelle.  Lisäksi ajetaan ylimääräisiä Hämeenlinnassa pysähtyviä VR:n R-lähijunavuoroja. 

Tulevana viikonloppuna Joensuussa juhlittava Ilosaarirock näkyy junissa ja osa aamupäivälähdöistä Helsingistä on loppuunmyyty. Maanantaiaamuyölle on lisätty yksi ylimääräinen junavuoro Joensuusta Helsinkiin festareilta kotiutuville matkustajille. Toinen tulevana viikonloppuna käynnistyvä festari on Pori Jazz, josta niin ikään viikonloppukeikkojen jälkeen ajetaan yöaikaan ylimääräisiä junavuoroja Helsingin suuntaan. Ne mahdollistavat esimerkiksi yöpymisen Tampereella, jossa hotellikapasiteettia on huomattavasti Poria enemmän.

- Pori Jazziin vievät junat täyttyvät perinteisesti verrattain myöhäisessä vaiheessa. Ilosaarirockin paluuliikenteessä aamupäivän junat ovat suositumpia – erityisesti puolenpäivän lähtö, joka mahdollistaa festarikansalle hieman pidemmät aamu-unet.

Ed Sheeranin heinäkuisiin konsertteihin Malmin lentokentälle odotetaan suurta yleisöä. Malmille pääsee kätevästi junalla. Tapahtumapäiville on varattu lisäkapasiteettia sekä HSL:n että VR:n lähiliikennejuniin. Tampereella järjestettäviin Rammsteinin konsertteihin 9. ja 10.8. lisätään ylimääräiset junavuorot. Tammerfesteille on lauantaiaamuyölle luvassa ylimääräinen vuoro Tampereelta Helsinkiin ja Blockfesteille on suunnitteilla peräti neljä ylimääräistä junavuoroa tukemaan sekä meno- että paluuliikennettä.

(Kuva: metallicafinland.fi)

HKL: Raide-Jokerin puunkaadot Patterimäen puistossa alkavat

HKL: Raide-Jokerin puunkaadot Patterimäen puistossa alkavat

Kysely: Lähes puolet suomalaisista kohdistaisi investoinnit tasan maanteihin ja rautateihin

Kysely: Lähes puolet suomalaisista kohdistaisi investoinnit tasan maanteihin ja rautateihin