VR lisää kierrätystä ja vähentää muovin käyttöä

VR lisää kierrätystä ja vähentää muovin käyttöä

VR kertoo, että se vähentää muovin käyttöä ja lisää kierrätystä ravintolavaunuissaan. Tämän vuoden aikana yli 2,3 miljoonaa ravintolavaunun kahvikupin muovista kantta korvataan kartonkipohjaisilla kansilla. Kaksikerroksisissa ravintolavaunuissa aloitettiin syyskuussa pakatun biojätteen keräys, joka laajenee muihin ravintolavaunuihin ensi vuoden aikana. Kaikissa ravintolavaunuissa lajitellaan lisäksi pahvit, pullot, tölkit ja lasijäte. VR:n tavoitteena on lisätä matkustajilta tulevan jätteen kierrätystä.

VR seuraa junasta tulevien jätteiden määrää ja etsii aktiivisesti uusia tapoja, joilla junien jätteen kierrätystä voisi lisätä entisestään. Esimerkiksi ravintolavaunun tarjoilu- ja pakkausmateriaalit on vaihdettu ekologisempiin vaihtoehtoihin.

- Olemme ottaneet käyttöön kotimaiset kartonkipohjaiset kannet kahvikuppeihimme, mikä tarkoittaa vähintään 2,3 miljoonaa kartonkista kantta tämän vuoden aikana. Testaamme kartonkiastioiden käyttöä ruoka-annoksissa. Ravintolavaunun sämpylät ja leivonnaiset on pakattu Woodlyn biopohjaisiin pusseihin, jotka on tuotettu hiilineutraalisti. Kertakäyttöiset aterimet ovat puuta, ravintolavaunun tuotepäällikkö Ari Lappalainen sanoo.

VR on jo pitkään suosinut kotimaisia raaka-aineita ja pientuottajia. Niiden lisäksi VR on lisännyt viime vuosina ravintolavaunun vegaanisten tuotteiden määrää kasvaneen kiinnostuksen ja kysynnän myötä. Tällä hetkellä niiden myynti on kuitenkin pienimuotoista, noin 18 % ravintolavaunun myynnistä. 

- Tavoitteenamme on tarjota niin laadukkaita vegaanisia tuotteita, ettei niiden vegaanisuutta tarvitsisi edes erikseen korostaa. Tällä hetkellä ravintolavaunun vegaanisia tuotteita ovat sämpylä, salaatti, parsakaalipiirakka sekä pasta-annos, jossa on tomaattia ja pestoa. Marraskuussa valikoima kasvaa vegaanisella suklaamuffinilla ja muilla sesongin makeilla leivonnaisilla.

Monipuolistuvasta valikoimasta huolimatta monelle matkustajalle maistuu junamatkalla ravintolavaunun kestosuosikki eli lihapullat ja muusi. Lihapulla-annoksia myydään yli 80 000 vuodessa.

VR hakee veturinkuljettajia lähiliikenteeseen

VR hakee veturinkuljettajia lähiliikenteeseen

Tutkimus: Tampereen Ratikan suosio on erittäin korkealla

Tutkimus: Tampereen Ratikan suosio on erittäin korkealla