Tutkimus: Lapsiperheet suosivat lyhyitä kesäseikkailuja

Tutkimus: Lapsiperheet suosivat lyhyitä kesäseikkailuja

Kotimaanmatkailun suosion lisääntyessä jo neljäntenä vuonna peräkkäin lapsiperheet etsivät nyt lähialueilta kiinnostavia matka- ja retkikohteita. VR:n tekemän lapsiperheille suunnatun tutkimuksen mukaan yli kolmannes vastaajista suunnittelee tekevänsä tänä kesänä enemmän matkoja lähialueelle kuin aiemmin.

- Lapsiperheille lähimatkat ovat hyvä tapa irtautua arjesta. Lähialueille suunnattuja matkoja puoltavat myös helppous ja edullisuus yhdistettynä lähialueen kiinnostaviin kohteisiin, joita halutaan esitellä lapsille, VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen sanoo.

VR:n lapsiperheiden tämän kesän lomamietteitä avaavan Aikaa yhteisellä matkalla -tutkimuksen mukaan jopa neljä viidestä kertoo suosivansa 1–2 päivän pituisia matkoja. Kesässä ei ole ainoastaan yhtä matkailupiikkiä, sillä lyhyempiä matkoja tehdään tasaisesti pitkin kesää.

– Junamatkailussa näkyvää trendiä selittää esimerkiksi se, että pienet matkat saavat kesän tuntumaan pidemmältä ja mukavammalta erityisesti lasten mielestä. Näin heidän ei tarvitse odottaa vanhempien lomien alkamista ja pidempää lomareissua. Kesällä voidaan tehdä useampia lyhyempiä päivä- tai viikonloppumatkoja, jotka eivät vaadi pakkaamista tai isompaa valmistelua.

Tutkimuksessa tarkasteltiin lasten ja heidän vanhempiensa odotuksia kesälomalle. Aktiivisuus ja uusien asioiden tekeminen on lapsille loman innostavin asia: yli kolmannes lapsista on kiinnostunut kaikesta uudesta. Vanhemmat ovat sinänsä kiinnostuneita ainakin kokeilemaan uutta, mutta myöntävät tekevänsä helposti tuttuja asioita.

Vanhemmista lähes puolet kertoo kesän tähtihetkekseen rentoutumisen ja levon sekä perheen kanssa yhdessäolon. Rentoutumisen sijasta lapset odottavat aktiivista tekemistä, kuten koti- tai ulkomaanmatkoja, saunomista ja uimista sekä leirejä tai turnauksia ja pelaamista.

- Lähimatkailussa voidaan yhdistää sekä vanhemmille ja lapsille tärkeitä asioita, jotta kaikkien lomaodotukset täyttyvät. Parhaimmillaan jo itse matkan teko voi olla aikuisten toivomaa rentoa perheen yhdessäoloa ja lapsille uusia elämyksiä.

OTKES: Turvavöiden käyttö olisi pelastanut varusmiehiä tasoristeysonnettomuudessa

OTKES: Turvavöiden käyttö olisi pelastanut varusmiehiä tasoristeysonnettomuudessa

HSL pohtii ratikkaliikenteen kilpailuttamista Helsingissä - HKL haluaa jatkaa liikennnöitsijänä

HSL pohtii ratikkaliikenteen kilpailuttamista Helsingissä - HKL haluaa jatkaa liikennnöitsijänä