Ministeri: Petteri Orpo iski kirveensä kiveen raidekommenteissaan

Ministeri: Petteri Orpo iski kirveensä kiveen raidekommenteissaan

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) kyseenalaistaa Facebookissa Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon raideliikennekommentit Hämeen Sanomissa.

- Ymmärtääkö Petteri Orpo yhtään mitään julkisista palveluista? Orpo julmistelee lehdessä, että vastikään sopimamme 9-vuotinen VR-hankintasopimus on "vastuuton" ja pitäisi purkaa.

- Minusta Liikenne- ja viestintäministeriön virkakunta on tehnyt päin vastoin erittäin vastuullista työtä. Keskellä korona-aikaa, kun matkustajamäärät ovat murto-osassaan, onnistuimme luomaan luottavaisen näkymän tulevaisuuteen - myös niille suomalaisille, jotka asuvat pitkien etäisyyksien päässä.

Harakan mukaan monet yhteydet ovat heikentyneet entisestään, elleivät jopa katkenneet.

- Siksi on erityisen tärkeää, että on voitu sopia perustaso, minimi, johon jokainen voi luottaa aina 2030 saakka.

- Olisipa "vastuullista", jos kohta sopimuksen valmistuttua tämä tulevaisuuden toivo pitäisi perua!

Harakka muistuttaa, että VR pohtii yöjunaliikenteen laajentamista.

- Sekin osaltaan lisää raiteiden vetovoimaa. Jos ilmastonmuutosta aiotaan torjua, niin mitä enemmän liikutaan junalla, sitä parempi. Ja kasvavat matkustajamäärät vuorostaan houkuttelevat VR:lle kilpailijoita lähivuosina.

- Kokoomus ei taida iloita siitä, että ihmiset kulkisivat enemmän junalla ja vieläpä kaikkialla Suomessa. Vähäisinkin VR:n palvelu pitäisi pikemmin lopettaa.

Harakka sanoo, että Orpo levittää luuloa, että ostosopimus tarkoittaa VR:lle yksinoikeutta raideliikenteeseen.

- Ei tarkoita. 2024 kilpailu avautuu ja ministeriömme edesauttaa sitä kaikin tavoin. Todennäköisesti uusia operaattoreita tulee vilkkaimmille väleille, pääradalle sekä Turun ja Kouvolan suuntaan. Vähemmän luultavaa on, että Ylivieska-Iisalmi -osuus herättää kaupallisia intohimoja. Ja juuri hiljaisemmat yhteydet VR-sopimus siis takaa.

- Orpo on ollut pitkään viisaasti vaiti liikenneasioista (muistamme "Autot kuuluvat teille" -kampanjan, jossa kokoomus sekä kannatti että vastusti yksityisautoilua), mutta nyt hän lähti mestaroimaan asiassa, jota ei selvästikään ymmärrä. Semmoista ne vaalit meille poliitikoille teettävät. Vauhtisokeus, ylimielisyys vai huonot hermot? Vai kaikki kolme?

(Kuva: Laura Kotila/VN)

Lehti: VR maksanut yli 5,6 miljoonaa euroa sopimussakkoja HSL:lle

Lehti: VR maksanut yli 5,6 miljoonaa euroa sopimussakkoja HSL:lle

HSL: Raitiolinjojen reitteihin tulee pidennyksiä Helsingissä

HSL: Raitiolinjojen reitteihin tulee pidennyksiä Helsingissä