Länsi-Helsingin raitiotiehanke etenee - Allianssia kaavaillaan toteuttajaksi

Länsi-Helsingin raitiotiehanke etenee - Allianssia kaavaillaan toteuttajaksi

Länsi-Helsingin raitiotiehanke etenee kohti toteutusta. Hanke sisältää uuden pikaraitiolinjan keskustasta Munkkiniemen ja Haagan kautta Kannelmäkeen sekä kantakaupungin uudet raitiotieosuudet Töölössä ja Kampissa.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee 5. joulukuuta raitiotie- ja katuhankkeen käsittävää hankesuunnitelmaa, jota esitetään raitiotiehankkeen toteutuksen ohjeeksi. Hankesuunnitelmassa määritellään hankkeen laajuus, aikataulu ja toteutustapa.

Hankkeen toteutusmuodoksi esitetään allianssimallia, joka on havaittu hyväksi jo muilla suurilla raitiotiehankkeilla. Allianssimallissa hankkeen tilaaja, suunnittelijat ja toteuttajat toimivat yhteistyössä parhaiden ratkaisujen vastuullisesti toteuttamiseksi.

Mikäli lautakunta päättää esityksen mukaisesti, käynnistävät Helsingin kaupunki ja Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy vuoden 2024 kevään aikana hankintavaiheen, jossa valitaan kumppanit hankkeen suunnitteluun ja rakentamiseen. Saman vuoden kuluessa projektiorganisaatio aloittaa jatkosuunnittelun tavoitteenaan rakentamisvaiheen alkaminen vuonna 2026. Uusien raitioteiden lisäksi hankkeen puitteissa rakennetaan runsaasti kaupunkikehityksen edellyttämiä katualueita, kunnallistekniikkaa ja muuta infrastruktuuria.  Arvio kokonaisuuden kustannuksista on noin 310 miljoonaa euroa.

Vuonna 2021 yleissuunnitelman käsittelyn yhteydessä kaupunginvaltuusto on hyväksynyt hankkeen toteutuksen. Hanke on osa kaupungin strategiaa, jolla vastataan kasvun ja asuntotuotannon tarpeisiin. Raitiotiehankkeen myötä Kaupunkiliikenne Oy jatkaa raitiolinjaverkoston laajentamista ja sen rinnalla suunnitellaan täydennysrakentamista ja laadukasta kaupunkiympäristöä.

Tampereen Ratikalle Valo-palkinto

Tampereen Ratikalle Valo-palkinto

Hallitus esittää muutoksia raideliikennelakiin

Hallitus esittää muutoksia raideliikennelakiin