Liikennevirasto: Radalla leikkiminen on hengenvaarallista

Liikennevirasto: Radalla leikkiminen on hengenvaarallista

Liikennevirasto muistuttaa, että rautatiealueella pelleily ja leikkiminen tai oikaisu radan yli on omalla hengellä leikkimistä.

- Suurin osa nuorista ymmärtää, että rautatiet on tarkoitettu vain junille, mutta jotkut ottavat turhia riskejä oleskelemalla radalla tai sen läheisyydessä.

Liikennevirasto toivoo, että vanhemmat ja koulut muistuttavat nuoria rautateiden vaaroista.

- Nykyiset junat eivät enää pidä perinteistä junan kolketta, vaan ne ovat todella hiljaisia. Siksi lähestyvää junaa ei kuule helposti ennen kuin on jo liian myöhäistä.

- Sähköradalla on aina hengenvaara. Raiteiden yläpuolella olevista ajolangoista sähkö voi "hypätä" ja iskeä kaukaa. Vaunujen päälle ja pylväisiin kiipeäminen on erittäin vaarallista ja siksi kiellettyä.

Virasto toteaa, että rautatien saa lain mukaan ylittää vain virallisista tasoristeyksistä tai sillan/alikulun kautta.

- Oikaisemisesta radan yli voi saada sakkoja, vaikka mitään pahempaa ei sattuisikaan.

- Juna ei voi väistää ja sen pysähtymismatka on aina useita satoja metrejä. Satoja tuhansia, jopa miljoonia kiloja painava suurella nopeudella liikkuva juna ei pysähdy nopeasti, vaan vaatii pitkän pysähtymismatkan.

Viraston mukaan juna on raiteita leveämpi ja vauhdissa olevan junan ilmavirta kaataa helposti radan lähellä liikkuvan henkilön, joka voi kaatua raiteille.

- Ilkivalta on kiellettyä ja vaarallista tekijälle itselleen. Radalla oleskelusta tehdään aina ilmoitus hätäkeskukseen ja poliisille.

- Junien aikataulut eivät ole kiveen kirjoitettuja. Varsinkin tavarajunat ja ratatyökoneet liikkuvat usein etuajassa tai myöhässä aikataulustaan. Et voi koskaan tietää, koska juna tulee.

Liikennevirasto toteaa, että näistä syistä rautatiealueella (raiteet, ratapiha, ratapenkka, seisovat vaunut) liikkuminen ja asiaton oleskelu on hengenvaarallista sekä sen takia laissa kiellettyä.

(Radanylitys vie sananmukaisesti hautausmaalle Sri Lankassa. Kuva: Pekko Oksanen)

Lehti: Robottiratikka koeajossa Saksassa

Lehti: Robottiratikka koeajossa Saksassa

Lehti: Raumalla halutaan henkilöjunat takaisin

Lehti: Raumalla halutaan henkilöjunat takaisin