HKL otti käyttöön jättimäisen aurinkovoimalan metrovarikolla

HKL otti käyttöön jättimäisen aurinkovoimalan metrovarikolla

HKL:n metrovarikon aurinkovoimala tuottaa sähköä niin, että siitä riittäisi yli 200 kerrostaloasuntoon vuodeksi.

Voimala otettiin käyttöön Roihupellon metrovarikolla tiistaina. Se pienentää HKL:n hiilijalanjälkeä varikon kuluttaman sähkön osalta. Kaikki HKL:n raideliikenteen kuluttama sähkö on jo päästötöntä, sillä se tuotetaan pohjoismaisella tuuli- ja vesivoimalla.

– Oman aurinkovoimalan rakentaminen on osa HKL:n vastuullisuutta. Haluamme olla edelläkävijöitä hajautetun uusiutuvan energian tuottajina ja metrovarikon voimalan avulla pystymme arvioimaan mahdollisuuksia uusiutuvan energian omaan tuotantoon laajemmin, HKL:n laatu- ja ympäristöpäällikkö Maija Sarpo toteaa.

Voimala on epävirallisen listauksen mukaan Suomen 11. suurin aurinkovoimala eli kuuluu toistaiseksi Suomen 20 suurimman voimalan joukkoon. Voimala on Suomen 9. suurin kattoasenteinen voimala.

– Roihupellon metrovarikon sähkönkulutus vuodessa on noin 4 600 MWh. Vaikka voimala tuottaa noin 422 MWh vuodessa, on se vasta noin kymmentä prosenttia metrovarikon tarpeista. Jos kuitenkin aurinkovoimala hetkellisesti tuottaisi enemmän sähköä kuin varikko kuluttaa, voitaisiin tämä sähkö ohjata metrojunien liikennöintiin HKL:n omassa sähköverkossa, HKL:n projektipäällikkö Lasse Rosenholm sanoo

Aurinkovoimala koostuu 1780 monikiteisestä paneelista ja viidestä invertteristä, joilla voimala kytketään kiinteistön sähköjärjestelmään.

– Voimalan erikoispiirre on se, että sen paneeleita on suunnattu kolmeen eri ilmansuuntaan; itään, etelään ja länteen. Tämä antaa voimalalle tasaisempaa tuotantoa aamuauringosta iltaruskoon. Voimalan älyominaisuudet ovat kattavat, sillä tuotantoa voidaan seurata jopa yksittäisten paneelien tasolla. GEF Vision palvelun avulla voidaan diagnosoida inverttereiden ja voimalan toimintaa lukemalla niitä etänä, GreenEnergy Finland Oy:n tekninen asiantuntija Juha Huttunen kertoo.

Voimalan olisi tarkoitus olla käytössä vähintään 30 vuotta ja päivittämällä mahdollisesti vielä pidempään.

Ministeri Marin: Liikenneverkon kehittäminen saa erityistä huomiota hallitukselta

Ministeri Marin: Liikenneverkon kehittäminen saa erityistä huomiota hallitukselta

VR: Juhannusviikolla tehdään lähes neljännesmiljoona junamatkaa

VR: Juhannusviikolla tehdään lähes neljännesmiljoona junamatkaa