HKL on nyt Kaupunkiliikenne Oy

HKL on nyt Kaupunkiliikenne Oy

Kaupunkiliikenne Oy aloittaa toimintansa 1.2. Yhtiön omistajia ovat Helsingin ja Vantaan kaupungit. Kaupunkiliikenne Oy jatkaa HKL:n työtä pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen ylläpitäjänä, kehittäjänä ja tuottajana. Yhtiö vastaa siitä, että metro, raitiovaunut, Suomenlinnan lautta ja kaupunkipyörät pysyvät liikkeessä.

– Hallinnoimme Helsingin kaupungin joukkoliikenteen infraa ja vastaamme ratikan, metron ja lautan liikennöinnistä laajasti infran rakentamisesta aina liikennöintiin asti. Yhtiömuodon myötä saimme siivet katsoa eteenpäin seudullisesti ja entistä kokonaisvaltaisemmin. Työn alla on erilaisia suurhankkeita, jotka vaikuttavat koko pääkaupunkiseudun toimivuuteen ja kaupunkikuvaan, Kaupunkiliikenne Oy:n va. toimitusjohtaja Petri Lumijärvi kertoo.

Pääkaupunkiseudun raideliikenteen laajentamisesta on jo pitkälle vietyjä suunnitelmia. Seuraavan kymmenen vuoden aikana raitioliikenne tule kasvamaan jopa kolminkertaiseksi nykyisestä. Yksi yhtiöittämisen tavoitteista on pystyä toteuttamaan nämä laajennushankkeet entistä joustavammin ja tuottavammin sekä siten mahdollistaa kestävää liikkumista koko seudulla.

– Kaluston, infran ja kuljettavan henkilöstön määrä tulee kasvamaan ennennäkemättömällä tavalla, kun käynnissä ja suunnitteilla olevat hankkeet valmistuvat. Se vaatii meiltä paljon työtä ja notkeutta toimia yhdessä eri toimijoiden kanssa.

Helsingin kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Kaupunkiliikenne Oy:n tehtävä on etsiä ratkaisuja, jotta joukkoliikenneinfran rakentamisesta aiheutuvat päästöt saadaan pidettyä mahdollisimman alhaisina.

– Rakentamisen hiilidioksidipäästöt on ongelmakohta, mihin haluamme puuttua isosti. Harkitsemme tarkasti mitä rakennetaan ja minkälaisilla materiaaleilla. Hyödynnämme esimerkiksi vihreää betonia ja kierrätämme mahdollisimman paljon olemassa olevia materiaaleja. Työmme on tukea asiakkaitamme heidän hiilineutraaliustavoitteissaan.

Uuden liikenneinfran rakentamista on pohdittava koko kaupungin näkökulmasta, ei pelkästään liikenne huomioiden. Tulevaisuuden kaupunki rakentuu ajatuksesta, että kaupunkikokonaisuus toimii saumattomasti yhdessä.

– Joukkoliikenneinfra luo alustan kaupunkien palveluiden kehittämiselle ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin edistämiselle. Haluamme rakentaa metropolia, jossa palveluita yhdistämällä luodaan erilaisia arkea helpottavia ratkaisuja ja jossa joukkoliikenneinfra luo pohjaa muiden palveluiden kehittämiselle. Esimerkiksi kun rakennamme bussipysäkin, voisimmeko tulevaisuudessa pohtia rakentavamme sen katolle kaupungille energiaa tuottavan pienvoimalan.

Turku perustaa hankeyhtiön raitiotien toteuttamiseksi

Turku perustaa hankeyhtiön raitiotien toteuttamiseksi

Valtteri-myrsky: Junaliikennettä supistetaan maanantaina

Valtteri-myrsky: Junaliikennettä supistetaan maanantaina