HKL hankkii lisää M300-metrojunia

HKL hankkii lisää M300-metrojunia

HKL hankkii viisi uutta M300-sarjan metrojunaa. Uusien junien valmistuttua M300-junia on liikenteessä kaikkiaan 25 kappaletta.

Junat toimitetaan Helsinkiin vuonna 2022. Uudet junat ovat nykyisten M300-junien tapaan läpikuljettavia nelivaunuisia junia. Hankinnan myötä metrojunien määrä kasvaa nykyisestä 45 junasta 50:een. M300-junien lisäksi liikenteessä on M200-sarjan junia 6 kpl ja M100-sarjan junia 19 kpl. Uutta junakalustoa tarvitaan länsimetron liikenteen laajentuessa Kivenlahteen 2020-luvun alkupuoliskolla.

- Hankittavat junat ovat samanlaisia kuin länsimetron liikenteen aloitusvaiheessa käyttöönotetut junat. Ne tarjoavat vanhaa kalustoa parempaa palvelua matkustajille; junissa on muun muassa ilmastointi, HKL:n infra- ja kalustoyksikön johtaja Artturi Lähdetie toteaa.

Junat valmistaa kiskokalustovalmistaja Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF) Zaragozan tehtaalla Espanjassa. Junahankinnan kokonaishinta on 39,9 miljoonaa euroa. Hinta sisältää juniin tarvittavat varaosat. Junien suunniteltu käyttöaika on 40 vuotta.

HKL kehittää metrojunien ohjaamoja

HKL parantaa M300-sarjan metrojunien ohjaamoergonomiaa. Ohjaamoihin suunnitellaan ominaisuuksia, jotka vähentävät kuljettajan fyysistä rasitusta ja parantavat työasentoa ja ergonomiaa.

Kuljettajan istuin vaihdetaan, ja uudessa istuimessa on muun muassa huomattavasti nykyistä laajemmat säätömahdollisuudet. Myös ajopöytä uusitaan, ja jatkossa kuljettajalla on mahdollisuus ajaa seisoma-asennossa. Kuljettajan työasentoa parantaa myös uusi ajokahva, joka on nykyiseen verrattuna lähempänä kuljettajaa. Lisäksi muun muassa poljintaso vaihdetaan säädettäväksi ja ilmanvaihtoa parannetaan.

Ohjaamon muutokset tehdään kaikkiin 20:een M300-sarjan metrojunaan. Junat on toimitettu HKL:lle vuosina 2016-2017. Muutokset toteuttaa junien valmistaja. Muutostyöt on määrä tehdä HKL:n Roihupellon metrovarikolla vuosina 2021-22.

M300-junat tilattiin alun perin automaattiajoon soveltuvina junina. Metron automatisointiprojektin keskeytyessä HKL tilasi juniin tilapäisen kuljettajakäyttöön soveltuvan ohjaamon. Tilapäisen ohjaamon kuljettajaergonomiassa havaittiin kuitenkin puutteita, minkä vuoksi HKL käynnisti hankkeen kuljettajaergonomian parantamiseksi.

Raide-Jokeri: Impilahdensillan rakentaminen vaikuttaa Turunväylän liikenteeseen

Raide-Jokeri: Impilahdensillan rakentaminen vaikuttaa Turunväylän liikenteeseen

HKL rakentaa päärautatieasemalle pyöräpysäköintikeskuksen 1000 pyörälle

HKL rakentaa päärautatieasemalle pyöräpysäköintikeskuksen 1000 pyörälle