Raidepuolue

View Original

Väylä: Junien nopeus nousee Kontiomäki-Pesiökylä -radalla

Väyläviraston mukaan Kontiomäki-Pesiökylä -radan perusparannus ja siihen liittyvien muiden urakoiden valmistuminen on loppusuoralla. Radalla ja sen läheisyydessä tehdään tällä hetkellä tasoristeysmuutoksiin liittyviä töitä. Turvalaitteiden käyttöönoton jälkeen radan nopeusrajoitusta nostetaan 50:stä 80 kilometriin tunnissa koko rataosalla.

Kontiomäki-Pesiökylä -rataosalla on tehty kesän rakennuskauden aikana tasoristeysturvallisuutta parantavia rakentamistöitä. Tasoristeyksiä on poistettu yhteensä kahdeksan ja 21 tasoristeyksen olosuhteita on parannettu. Parannustoimenpiteitä ovat olleet esimerkiksi puolipuomilaitoksen lisääminen kahteen tasoristeykseen sekä tasoristeysten näkemäolosuhteiden ja odotustasanteiden parantaminen.

Hankkeen aiemmissa vaiheissa rata on peruskorjattu sen kantavuuden ja geometrian parantamiseksi. Tasoristeysturvallisuutta parantavien toimenpiteiden sekä aiemmin toteutetun perusparannuksen jälkeen radan nopeusrajoitusta nostetaan 50 kilometristä 80 kilometriin tunnissa. Tasoristeyksiä ylittävien ajoneuvojen kuljettajien, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden tulee kiinnittää huomiota muuttuneeseen nopeuteen tasoristeyksiä lähestyttäessä.

- Väistämisvelvollisuus on aina tienkäyttäjällä, sillä juna ei voi väistää radan ylittäjää. Raskaiden junien jarrutusmatka on useita satoja metrejä. Rataa ylittävien tulee havainnoida ympäristöään jo hyvissä ajoin ennen tasoristeysalueelle saapumista. Kun tienkäyttäjä on varmistunut siitä, ettei junaa ole tulossa, tasoristeys tulee ylittää viipymättä. Radalla liikkuminen ja sen ylittäminen muualta kuin tasoristeyksen kohdalta on kiellettyä. Turvallista liikennekäyttäytymistä tasoristeysympäristössä ei voi ikinä painottaa liikaa, Väyläviraston projektipäällikkö Vesa Pakarinen toteaa.

Nopeudennosto astuu voimaan 2.10.2024, jolloin Kontiomäki-Pesiökylä -radan turvalaitteet otetaan käyttöön.