Raidepuolue

View Original

VR kaukojunaliikenteessä 11,3 miljoonaa matkaa tammi-syyskuussa

Tammi-syyskuussa on tehty yhteensä 11,3 miljoonaa matkaa, mikä tarkoittaa noin 1 % kasvua edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Junamatkustamisen suosio on kasvanut erityisesti vapaa-ajan matkustamisessa, vaikka ratatyöt ovat vähentäneet matkustajamääriä.

Syyskuussa kaukoliikenneasiakkaiden suositteluindeksi (NPS) oli 47 (48 vertailukaudella). Kaukoliikenteen junien käyttöaste oli syyskuussa 46 % eli junissa on ruuhka-aikojen ulkopuolella hyvin tilaa. Matkanjälkeisen asiakaskyselyn mukaan matkustajat arvostivat konduktööripalveluita, lipun ostamista, tiedottamista ja matkustusmukavuutta.

VR kehittää palveluitaan yhdessä asiakkaidensa kanssa. Digitaalisten palveluiden kehittäminen on keskeisessä roolissa, sillä noin 95 % junalipuista ostetaan digitaalisista palvelukanavista ja vain alle 1 % perinteisistä lipunmyyntipisteistä, kuten puhelimitse asiakaspalvelusta, R-kioskista tai junan konduktööriltä. VR Matkalla -sovelluksella on noin 0,6 miljoonaa aktiivista rekisteröitynyttä käyttäjää kuukausittain. Syyskuussa VR Matkalla -sovelluksessa otettiin käyttöön junalippujen itseaktivointi uutena toiminnallisuutena.

VR Transpointin rautatiekuljetusten volyymit jatkoivat kasvuaan syyskuussa

Syyskuussa VR Transpointin rautatiekuljetusten volyymit olivat noin 2,0 (1,6) miljoonaa tonnia, mikä on 20 % enemmän kuin edellisvuonna samaan aikaan. Vuoden 2024 tammi-syyskuussa on kuljetettu rautateitse noin 17,0 (17,2) miljoonaa tonnia tavaraa, mikä on lähes samalla tasolla kuin edellisenä vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Raskaan teollisuuden suhdanteilla on merkittävä vaikutus tavaraliikenteen kysyntään.

Suurin osa junien myöhästymisistä johtuu junaradasta

Syyskuussa kaukoliikenteen junien täsmällisyys oli 85 %, kun junien täsmällisyyttä mitataan 5 minuutin tarkkuudella. Suurin osa myöhästymisistä (54 %) johtui radasta aiheutuneista ongelmista, kuten vaihdevioista ja sähkökatkoksista. Väylävirasto vastaa rataverkon ylläpidosta ja tekee radalla jatkuvasti merkittäviä kunnossapitotöitä. VR:stä johtuvat syyt aiheuttivat 21 % myöhästymisistä ja loput 26 % johtui muista syistä, kuten ilkivallasta ja sääolosuhteista.

VR lähiliikenteen täsmällisyys oli syyskuussa 96 %. Täsmällisyyteen vaikuttivat erityisesti radasta johtuvat myöhästymiset, jotka aiheuttivat 41 % viivästyksistä.