Raidepuolue

View Original

VR jäi kiinni vammaisten syrjinnästä

VR on saanut yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalta päätöksen pyörätuoliasiakkaan syrjivästä kohtelusta koskien korvaavan kuljetuksen järjestämistä ratatöiden vuoksi.

Yhtiön mukaan VR ja asiakas ovat sopineet asian. Korvaavien kuljetusten ohjeistusta on täsmennetty tapauksen jälkeen. VR kehittää jatkuvasti vammaisasiakkaiden palveluja, yhteistyössä vammaisjärjestöjen kanssa.

Syrjivää päätöstä koskevassa tilanteessa pyörätuoliasiakkaalle ei tarjottu invataksia, vaikka junavuoro oli ratatöiden vuoksi korvattu invapaikattomalla bussikuljetuksella.

- Tässä tilanteessa on toimittu väärin ja olemme pahoillamme asiakkaan puolesta. Olemme sopineet hyvityksestä ja päivittäneet ohjeistustamme koskien korvaavia kuljetuksia ratatöiden aikana. Uudet ohjeet on käyty henkilökuntamme kanssa läpi. Panostamme jatkossa entistä enemmän yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden toteutumiseen kaikkien asiakkaidemme kohdalla, matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen sanoo.

VR sitoutuu edistämään ja varmistamaan yhdenvertaisten palvelujen toteutumisen vammaisasiakkaille sekä panostaa henkilökunnan kouluttamiseen ja asiakasviestintään. VR otti käyttöön EU:n vammaiskortin kesäkuussa.

Uudessa ohjeistuksessa pyörätuolilla matkustavalle asiakkaalle tilataan invataksi, mikäli junavuoro on ratatöiden vuoksi korvattu bussikuljetuksella eikä sopivaa korvaavaa junavuoroa löydy tilalle.

- Täsmennetty ohjeistus koskee erityisesti ennalta tiedossa olevia ratatöitä. Liikenteen äkillisissä sekä ennakoimattomissa poikkeus- ja häiriötilanteissa asiakkaalle on aina järjestetty ja järjestetään jatkossa taksikuljetus.

VR kehittää vammaispalveluja jatkuvasti yhdessä vammaisjärjestöjen kanssa. Viimeisin yhteistyötapaaminen oli kesäkuussa. Siinä käsiteltiin muun muassa EU:n vammaiskortin käyttöönottoa VR:n kauko- ja lähijunissa, henkilökunnan asiakaspalvelukoulutusta vammaisasiakkaan kohtaamisesta sekä Mutual Trust -hanketta.