Raidepuolue

View Original

VR hankkii 7 uutta ravintolavaunua - 24 miljoonan investointi

Junamatkustuksen suosion lisääntyessä VR jatkaa vaunukapasiteetin kasvattamista ja kalustoinvestointeja hankkien 7 täysin uutta ravintolavaunua. Uusiin vaunuihin tehtävä investointi on 24 miljoonaa euroa ja ne tulevat liikenteeseen 2021-2022 aikana. Uudistetun ravintolakonseptin mukaiset vaunut valmistetaan Kajaanissa Škoda Transtech Oy:n tehtaalla.

- Asiakkaamme arvostavat uusittuja ravintolapalvelujamme ja niiden suosio on voimakkaassa kasvussa – parin viime vuoden aikana kasvu on ollut 20 %. Samalla jatkamme vaunukapasiteetin lisäystä: ravintolavaunut mukaan lukien olemme investoineet vuodesta 2015 lähtien kalustoon 235 M€ ja saaneet 17 % lisää istumapaikkoja nopeaan yli 200 km/h liikenteeseen. Tämä investointi tuo niitä 660 kpl, matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen toteaa.

Uudet ravintolavaunut valmistetaan Škoda Transtechin tehtaalla Kajaanissa.

- Vahvistamme asemaamme johtavana kaluston toimittajana pohjoismaisilla markkinoilla. Olen iloinen, että tämän tilauksen myötä yhteistyömme VR:n kanssa jatkuu ja osallistumme heidän asiakaskokemukseensa tarjoamalla modernit ja viihtyisät tilan matkan aikana. Toimitamme uudet vaunut vuosina 2021-2022, Škoda Transtechin toimitusjohtaja Lasse Orre kertoo.

Nyt tilatut vaunut tulevat liikenteeseen 2021-2022 aikana erityisesti niihin vuoroihin, joissa ravintolavaunua ei vielä ole – esimerkiksi Helsingin ja Turun sekä Helsingin ja Tampereen välille. Uusien vaunujen liikenteen tulon jälkeen ravintolavaunuja on yhteensä 68 kappaletta. Niissä kaukoliikenteen junissa, joissa ei ole ravintolavaunua, palvelee matkan aikana kiertävä myyntikärry. 

Ravintolavaunujen tarjonta ja konsepti on uudistettu kokonaisvaltaisesti 2018 alkaen. Uudistusta tehtiin asiakkaiden kanssa ja suunnitelmia testattiin pilottivaunuissa. Lopputuloksena syntyi suomalaiseen makuun sopiva, raikas ja tunnelmallinen junaravintola, josta löytyy tarjontaa jokaisella.

- Suurin osa tuotteista on kotimaisia, mikä korostuu asiakkaiden toiveissa. Tarjoamme täyden menun aamiaisesta lounaaseen ja pikkupurtaviin, paistamme tuoreita leivonnaisia pitkin päivää. Hyödynnämme mahdollisimman paljon pientuottajia. Ravintolavaunusta on helppo napata herkut mukaan omalle paikalle kätevissä mukaan otettavissa pakkauksissa, Romanainen sanoo. 

Vaikka ravintolavaunussa sesonkituotteet vaihtuvat kausittain, pitävät klassikot edelleen pintansa.

- Lihapullat ovat kaikkien aikojen suosituin tuotteemme, vuodessa niitä menee yli 80 000 annosta. Lohikeitto pitää pintansa vuodesta toiseen. Juomista suomalaiseen makuun maistuu kahvi, jota myymme yli 1,6 miljoonaa kuppia vuodessa. Kaikissa ravintolavaunuissamme on täydet anniskeluoikeudet.

Uudistettuja ravintolavaunuja on nyt liikenteessä 42 kappaletta ja loput uudistuvat ensi vuoteen mennessä.