Raidepuolue

View Original

Turun raitiotien toteutussuunnittelu alkaa tänä syksynä

Turun raitiotien valmistelussa siirrytään raitiotien toteutussuunnitteluvaiheeseen tänä syksynä. Turun kaupunginhallitus päätti maanantaina, että yleissuunnitelma Satama–Varissuo-välillä hyväksytään toteutussuunnittelun pohjaksi.

Turun raitiotien yleissuunnitelmasta saatiin lausuntoja 41 taholta. Lausunnot ovat luettavissa turku.fi-sivustolla. Kaupunkilaiset ottivat kantaa suunnitelmaan verkossa ja yleisötilaisuudessa touko-kesäkuun aikana.

– Suurimmassa osassa lausuntoja raitiotien nähdään tukevan kaupungin ja Turun seudun kehitystä ja vetovoimaa. Kaikille avoimen verkkokyselyn vastausten perusteella raitiotien myönteisimpänä vaikutuksena pidetään joukkoliikenteen, pyöräilyn ja jalankulun houkuttelevuutta. Kielteisimpänä asiana mainitaan rakentamisen aikaiset haitat, Turun kaupungin kehittämispäällikkö Juha Jokela summaa.

Toteutussuunnitteluvaiheen yhteydessä laaditaan asemakaavanmuutokset ja katusuunnitelmat. Varikko suunnitellaan Kiertotähdentien pään alueelle. Turun keskustassa reitti kulkee Humalistonkadun, Eerikinkadun, Aninkaistenkadun, Uudenmaankadun ja Hämeenkadun kautta. Toteutussuunnitelmassa käytetään pidempää reittivaihtoehtoa, joka päättyy Varissuolla Kraatarinkadun kohdalle.

Valitun reitin pituus on noin 12 kilometriä ilman varikkoyhteyttä. Infrastruktuuri-investointien kustannusarvio on 344 miljoonaa euroa, josta valtion osuudeksi on oletettu 30 prosenttia. Raitiovaunujen hankintakustannukseksi arvioidaan 42 miljoonaa euroa.

Raitiotiehankkeessa selvitetään seuraavaksi, voidaanko Kupittaan kärjen kannen päälle sijoittaa pysäkki, ja arvioidaan tämän ratkaisun vaikutukset. Asiasta tehdään päätös toteutussuunnittelun pohjaksi loppuvuoden 2023 aikana.

Toteutussuunnitteluvaiheessa tarkennetaan raitiotien kustannuksia ja vaikutusta Turussa

Raitiotien toteutussuunnitteluvaiheen aikana hankkeessa jatketaan kustannus- ja vaikutusarviointien laadintaa siten, että investointipäätöksen yhteydessä on käytössä tarkentuneet selvitykset yleissuunnitteluvaiheessa laadituista arvioista ja väestöennusteesta.

Toteutussuunnitteluvaiheen aikana laaditaan kaupunkikehityksen viitesuunnitelma raitiotiekäytävälle ja sen vaikutusalueelle. Suunnitelmassa pyritään osoittamaan, että investointi maksaa itsensä takaisin kasvavilla kiinteistötaloudellisilla ja muilla raitiotien aikaansaamilla hyödyillä pitkällä aikavälillä.

–  Viitesuunnitelman tarkoitus on tutkia kaupunkikehitysmahdollisuuksia koko raitiotiekäytävän varrelta alueiden nykyisiä ominaispiirteitä kunnioittaen. Esimerkiksi Varissuolla pidemmän linjauksen valitseminen tukee mahdollisuuksia uudistaa sen palvelurakennetta ja maankäyttöä, kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen kertoo.

Samalla käynnistetään toimenpiteet, joilla edistetään raitiotien reitin varrella sijaitsevien asuinalueiden sosiaalisesti tasapainoista kehittämistä ja uudistamista. Toimenpiteillä tavoitellaan myös asuinalueiden asuntokannan kasvua ja palvelutason kohottamista. Lisäksi palveluverkon suunnittelussa otetaan huomioon raitiotiekäytävän saavutettavuus.

Toteutussuunnitelma valmistuu vuoden 2025 aikana

Toteutussuunnittelusta vastaava Turun Raitiotie Oy on teettänyt selvityksen raitiotien toteutusmuodosta. Selvityksen perusteella yhtiön hallitus on päättänyt valita toteutussuunnitteluvaiheeseen toteutusmuotoselvityksen perusteella soveltuvimman allianssimallin. Turun Raitiotie Oy käynnistää syksyllä 2023 allianssikilpailutuksen ja rekrytointeja.

– Toteutussuunnitteluvaiheessa kiinnitetään erityistä huomiota allianssiosapuolia sitovan tavoitekustannuksen määrittämiseen investointipäätöksen pohjaksi. Tämä edellyttää teknisen suunnittelun lisäksi myös huolellista riskienarviointia, aikataulutusta ja työnaikaisten haittojen hallinnan sekä viestinnän suunnittelua, Turun Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Juha Saarikoski kertoo. 

Raitiotien suunnittelua tehdään tiiviissä yhteistyössä Turun kaupungin kanssa. Kaupungin vastuulla on teettää osa vaikutusarvioinneista ja laatia kaupunkikehityksen viitesuunnitelma.

Vuoden 2025 lopulla investointi viedään Turun kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi. Turun raitiotien investointipäätöksen ehtona on valtion osallistuminen suunnittelu- ja rakentamiskustannuksiin vähintään 30 prosentin osuudella.