Raidepuolue

View Original

Selvitys: Suomen raideleveys haittaa elinkeinoelämän kehitystä

Pirkanmaan liitto selvitti pääradan kytkemistä Euroopan rautatieliikennejärjestelmään.

- Suomen rautatieliikennejärjestelmän rajoitteena ovat harva ja pääasiassa yksiraiteinen rataverkko sekä epätasaisesti jakautunut ja pieni väestömäärä, liitto toteaa tiedotteessaan.

- Ne vaikeuttavat tavara- ja matkustajaliikenteen kasvupyrkimyksiä, joita erityisesti ilmastotavoitteet ja päästöttömyys sekä Suomen kilpailukyky edellyttävät.

Liiton mukaan altioiden rajojen ylittävän liikenteen näkökulmasta Suomen sijainti vesistörajoineen, suhteellisen pienet tavaraliikenteen kuljetusmäärät, ja nykyinen raideleveys asettavat haasteita raiteita hyödyntävälle kansainväliselle tavaraliikenteelle ja multimodaalisille logistiikkaketjuille.

- Haastavien ilmastotavoitteiden myötä järjestelmän kehittäminen ja infrahankkeet ovat kuitenkin myötätuulessa, ja esimerkiksi EU on ilmaissut rahoittavansa jatkossa vain raidehankkeita. Eri tason selvityksiä on käynnistynyt ja käynnistymässä hallituksen 2019 myöntämän lisärahoituksen myötä. Viime vuosina on tehty selvityksiä kansainvälisistä hankkeista kuten Tallinna tunneli (FinEst Link) ja Jäämeren rata.

Suomen ajoitus maan rajojen sisäisen liikenteen sekä kansainvälisten yhteyksien kehittämiselle on hyvä: EU:n liikennetavoitteet tukevat niitä, Rail Baltica on toteutusvaiheessa ja Suomen potentiaali rautatieliikenteen sekä multimodaalisten kuljetusten kannalta on nähtävissä nykyistä korkeampana.

- Suomelle avautuu uusia mahdollisuuksia ja mahdollisesti merkittäviä kaukotulevaisuuden hyötyjä rohkeilla avauksilla ja ennakoivalla suunnittelulla. Pirkanmaan on aika suunnitella omaa rooliaan tällä kansainvälisellä rataverkolla.

Pirkanmaan liitto on tilannut WSP Finland Oy:ltä selvitystyön, jossa tutkittiin, millaisia perusteita ja mahdollisuuksia on Suomen pääradan leveän raideleveyden (1524 mm) muuttamiselle Euroopassa yleisesti käytössä olevaksi standardiraideleveydeksi (1435 mm) sekä Suomen pääradan kytkemiselle Euroopan rautatieverkostoon. Työssä hahmotettiin oleelliset asiat liikenteen ja logistiikan toimintaympäristöstä ja selvitettiin teknisten ratkaisuvaihtoehtojen toteuttamiskelpoisuus.

Työ sisältää Suomen rautateiden uudistamisen vision. Visiossa kahden raideleveyden limitetty rata rakentuu ensin Helsingistä Tampereelle ja pohjoisessa Kemin ja Tornion teollisuusvyöhykkeen kattaen, edeten Oulun satamaan ja teollisuusalueelle.  Pirkanmaan logistiikkakeskus (uuden järjestelyratapihan ympäristö) ulosmittaa Tampereen alueen logistiikkapotentiaalin ja siitä muodostuu multimodaalinen solmu, joka yhdistää tie- ja rautatiekuljetukset tehokkaasti.