Raidepuolue

View Original

Oulun kaupunkiseudulla lähijunaliikenneselvitys

Oulum kaupunki kertoo, että kiinnostus kehittää lähijunaliikennettä Oulun seudulle on tuonut alueen kunnat yhteen selvittämään lähijunaliikenteen toteutettavuutta ja vaikutuksia pääradalla välillä Ii – Oulu – Kempele – Liminka.

- Tavoitteena työssä on ollut saada tutkittua tietoa ja arvioita toteuttamisen vaatimista investoinneista, jotta keskustelu lähijunaliikenteestä voi alkaa.

Kaupungin tiedotteen mukaan henkilöliikenteen kilpailun avautuminen raiteilla tuo uusia mahdollisuuksia - uusi tarjonta luo uutta kysyntää.

- Lähijunaliikenteen käynnistäminen Ii – Liminka-välillä on nykyisellä ratakapasiteetilla mahdollista yhden tunnin vuorovälillä. Kuntien maankäyttö ja asukaspotentiaali luovat edellytykset kehittämiselle, mikäli Oulun seutu yhteisesti päättää sitoutua lähijunaliikenteen toteuttamiseen.

Lähijunaliikenteen kehittäminen tukee yhdyskuntarakenteen eheytymistä  kaupunkiseudulla sekä parantaa saavutettavuutta kaikilla tasoilla. Lähijuna vastaa yritysten tarpeeseen työvoiman saatavuudessa. Merkittävien positiivisten ympäristövaikutusten lisäksi lähijuna vastaa yleiseen elämäntapamuutokseen antaen mahdollisuuden autottomaan arkeen, terveys- ja hyvinvointihyötyihin ja turvallisuuteen. Raideliikenteen myötä seudulla on mahdollisuus olla mukana kaupunkiseutujen kansainvälisessä kehityksessä.

Selvityksessä arvioidaan lähijunaliikenteen toteuttamismahdollisuudet ratakäytävän alueella Ii – Oulu – Kempele – Liminka. Työssä kuvataan keskeiset investointitarpeet sekä muut keskeiset edellytykset kuten liikennöinti ja sen järjestäminen. Lähijunaa tarkastellaan osana Oulun seudun joukkoliikennejärjestelmää ja raideratkaisukokonaisuutta. Lisäksi käytettävissä on uusia toteutusmalleja julkisen ja yksityisen rahoituksen yhdistämiseksi esim. asemanseutujen kehittämisessä, kun luodaan asemasta joukkoliikenteen, asumisen ja kaupan keskusta.

- Tältä pohjalta on hyvä tarkastella kaupunkiseudun lähijunaliikenteen kehittämistä perustuen selvityksen tuloksiin.

Kuntalaiset suhtautuvat lähijunaliikenteeseen myönteisesti: lähijunaliikenne on erittäin odotettu ja toivottu liikkumismuoto. Se palvelee etenkin säännöllistä työmatkaliikennettä ja vapaa-ajan matkustusta. Lähijunilta toivotaan nopeutta sekä vaivattomuutta.

- Lähijunan merkittävin investointi on jo olemassa: itse ratayhteys. Liikennöinnin käynnistäminen on mahdollista ja kannattavaa, mikäli seutu siihen yhteisesti sitoutuu.

Selvityksen on toteuttanut WSP Finland Oy Micropoliksen tilauksesta. Sen ovat rahoittaneet Pohjois-Pohjanmaan liitto sekä Iin, Kempeleen ja Limingan kunnat. Mukana ovat olleet Oulun kaupunki ja Väylävirasto.