Luumäki-Imatra -ratahankkeessa mukana vieraslajien torjunta
Vieraslajien, etenkin kurtturuusun ja lupiinin leviämisen estäminen otettiin tavoitteeksi Luumäki-Imatra-ratahankkeessa (LUIMA) jo ennen rakentamisen alkamista.
Väylä muistuttaa, että vieraslajeiksi määritellään lajit, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Levittäytyessään vieraslajit syrjäyttävät Suomessa luontaisesti esiintyviä olevia eläin- ja kasvilajeja.
Radanvarret ovat avoimia ja usein paahteisia. Niillä on perinteisesti kasvanut ketokasveja kuten ketomarunaa, mutta etenkin komealupiini valtaa näiltä alaa. Samalla ketokasveilla viihtyvät harvinaiset perhoslajit uhkaavat kadota. Komealupiinin siemenet säilyttävät itämiskykynsä pitkään, joten jos siirtomullan seassa on lupiinin siemeniä, alkaa lupiini varmasti kasvaa.
LUIMA-hankkeella on tehty vieraslaji-inventointi, jossa radanvarren vieraslajiesiintymät on valokuvattu, ja niiden sijainnit kartoitettu GPS-paikantimella.
- Vieraslajit ovat nousseet esille hankkeen ympäristökokouksissa sekä valtioneuvoston 23.5. antaman vieraslajiasetuksen johdosta. Tilasimme vieraskasvilajien inventoinnin Sitowiseltä toukokuussa 2019 koko hankealueelle. Tulokset raportoitiin alkusyksyllä, ja olemme niitä käsitelleet yhteisissä työpalavereissa, hankkeen rakennuttajakonsultin Weladon ympäristö- ja kiertotalousasiantuntija Elina Ahlqvist sanoo.
- Keskustelun yksi tärkeimmistä aiheista on ollut määrittää kriteerit, joilla kunkin esiintymän hävittämisen tarpeellisuus päätetään. Kaikkia esiintymiä kun ei ole mahdollista hävittää, ja osaa ei edes kannata: se olisi liian kallista, tai hävittämisen hyöty olisi väliaikaista.
Vieraskasvilajien hävittäminen tehdään käytännössä sitä mukaa, kun rakentaminen etenee. LUIMA:n hankealueilta on määrätty hävitettäväksi kaikki löydetyt kurtturuusuesiintymät, niin istutetut kuin itsekseen levinneet.
Vaatimukset vieraslajien hävittämisestä ja pintamaiden käsittelystä on sisällytetty tulevan Joutseno-Imatra -kaksoisrataosuuden urakoiden tarjouspyyntöihin.
- Tätä ei ole aikaisemmin tehty rataurakoissa, mutta vieraslajien hävittäminen on tärkeä huomioida jo rakentamisen alkuvaiheessa. Lupiinia ei kannata hävittää rata-alueelta, jos sitä kasvaa runsaasti viereisillä kiinteistöillä, sillä se vain leviäisi sieltä takaisin. Olemme rajanneet kesällä tehdyn inventoinnin perusteella ne kohteet, joista lupiini tullaan hävittämään. Oleellista on käsitellä pintamaat niin, että lupiini oikeasti häviää eikä leviä takaisin, tai mikä pahempaa, uusille alueille.