Raidepuolue

View Original

Liikenneviraston joululahja junaliikenteelle - 60 miljoonan euron Riihimäki–Tampere-turvalaitehanke valmistui ajallaan

Liikennevirasto kertoo, että Riihimäen ja Tampereen välisen rataosan turvalaitteiden uusiminen valmistui budjetissa ja aikataulussaan joulukuussa 2018. Uudet turvalaitteet tekevät junaliikenteestä sujuvampaa vuosikymmeniksi eteenpäin.

Projektipäällikkö Juha Lehtola Liikennevirastosta on syystä hyvällä tuulella. Hän on lähes kolmen vuoden ajan vetänyt Riihimäen ja Tampereen välin turvalaitteiden uusimista. Nyt tämä hallituksen korjausvelkaohjelmasta rahoituksensa saanut vaativa 59 miljoonan euron jättihanke on valmis. Turvalaitteet varmistavat, että junat ajavat oikeaa nopeutta ja sen, että samalla alueella on vain yksi juna kerrallaan.

- Aloitimme hankkeen vuoden 2016 alkupuolella ja saimme sen maaliin tämän vuoden joulukuussa. Yleensä näin iso turvalaitehanke veisi vähintään vuoden enemmän. Uskallan väittää, että vastaavaan suoritukseen ei ole kovin moni pystynyt missään päin maailmaa.

Aikataulu oli paljon normaalia tiukempia korjausvelkaohjelman keston takia. Vuoden 2018 loppu oli valmistumiselle ehdoton takaraja.

Hankkeen äärimmäisen tiukka aikataulu haastoi kaikki mukana olleet yhteistyökumppanit. Epäonnistumisille ei ollut sijaa.

- Ilman saumatonta yhteistyötä hanke ei olisi onnistunut. Saimme luotua älyttömän hyvän yhteishengen ja kaikki asiat tehtiin hankkeen parhaaksi.

Hankkeessa oli mukana esimerkiksi Siemensin ja VR Trackin konsortio. Konsortion projektipäällikkö Hannu Saarinen sanoo, että haastavan projektin jälkeen hymy on ollut herkässä.

- Haastavuutta toi tiukka aikataulu, uuden asetinlaiteteknologian käyttöönotto Suomessa sekä vaativat asennusolosuhteet. Alusta asti yksi tärkeimmistä tavoitteista oli projektin toteuttaminen ilman merkittäviä häiriöitä junaliikenteelle. Tässä onnistuimme erinomaisesti ja projekti toteutettiin suunnitellussa aikataulussa.

Keskeinen tekijä onnistumisessa oli kaikkien osapuolien vahva sitoutuminen tavoitteisiin ja yhteistyö yli organisaatiorajojen. Ongelmatilanteissa ratkaisut pystyttiin aina löytämään yhdessä projektin hyvä henki säilyttäen.

- Uskon, että tämä projekti jää monelle mukana olleelle mieleen oppina yhteistyön voimasta. Suuri kiitos tästä kaikille projektiin osallistuneille!

Samaa mieltä on Liikenneviraston Lehtola.

- Voisi sanoa, että asiat menivät hyvän yhteistyön ansiosta kuin siellä kuuluisassa Strömsössä.