Raidepuolue

View Original

Kansanedustaja: VR:n myynti olisi vakava virhe - Kirjallinen kysymys hallitukselle

Kansanedustaja, entinen ministeri Hanna Sarkkinen (vas.) kirjoittaa Facebookissa, että hän on huolissaan hallituksen aikeista myydä keskeistä valtionomaisuutta, mm. puolet valtion rautatieyhtiö VR:stä.

- Hallituksen päätöksessä linjataan, että valtion minimimiomistusosuus VR:ssä lasketaan 100% → 50,1 %.

Sarkkisen mukaan VR:n kaltaisten valtion rautatieyhtiöiden yksityistämisestä on muista maista lähinnä huonoja kokemuksia.

- Toimiva, kattava ja kohtuuhintainen rautatieliikenne on keskeinen julkinen palvelu, jonka turvaaminen on jokaisen hallituksen tärkeä tehtävä.

- VR:n osittainen myyminen vaarantaa tämän tehtävän ja ostaja olisi mitä todennäköisimmin ulkomaalainen taho, jota ei Suomen yhteiskunnallinen intressi kiinnosta. Kun mukaan tulee muita omistajia, heikkenee todennäköisesti valtio-omistajan kyky ohjata yhtiötä kokonaisyhteiskunnalliset näkökulmat huomioivalla tavalla ja yhtiön toiminnassa korostuu sen sijaan omistaja-arvo ja tuotot. Suomalaisten etu jää silloin taka-alalle.

Sarkkinen on jättänyt kirjallisen kysymyksen valtion omistajapolitiikasta ja VR:n mahdollisesta myynnistä.

- Omistajaohjausministeri on kieltänyt, että valtion vähimmäisomistusosuuksien laskemisen taustalla olisi ajatus omaisuuden myynnistä. Selitys on täysin epäuskottava. Mikäli taustalla ei ole aikeita myynnistä, miksi vähimmäisomistusrajoja halutaan alentaa?

- On ilmeistä, että rajojen muutoksilla halutaan mahdollistaa myyntejä ja kasvattaa valtion omaisuuden myyntituloja hallituksen päättämän ns investointiohjelman rahoittamiseksi. Hallitus valmistautuu ilmeisesti myymään keskeistä valtion omaisuutta ja laittaa rahat teihin ja yksityisen terveydenhoidon Kela-korvauksiin, joista hyötyvät lähinnä hyväosaiset ja hintojaan nostavat terveysjätit. Tämä on lyhytnäköistä ja vastuutonta toimintaa, ja keskeisten yhtiöiden ml. VR:n myyminen olisi vakava virhe.